Studiu IRES: Nouă din zece români au puţină şi foarte puţină încredere în partidele politice

Neîncrederea este principalul aspect al felului în care românii se raportează la partidele politice din România și la activitatea lor, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).
Filip Stan
27 feb. 2016, 10:38
Studiu IRES: Nouă din zece români au puţină şi foarte puţină încredere în partidele politice

Sondajul IRES arată că trei sferturi dintre români au păreri depreciative cu privire la partidele din România. Mai mult de 9 din 10 respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în partidele din România, iar trei sferturi dintre participanții la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din România.

Neîncrederea este dominanta atitudinală a românilor față de partidele din România. În rândul bărbaților, între tinerii între 18 și 35 de ani, locuitorii din zonele urbane și în cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente (…) În timp ce mai mult de 9 din  10 respondenți cred că partidele trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, doar 6% dintre participanții la studiu sunt de părere că partidele din România îndeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt considerați principalii beneficiari ai  intereselor partidelor, urmați de membrii de partid„, se arată în studiu.

Documentul arată că partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci când sunt rugați să avanseze primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea enunțurilor au caracter depreciativ la adresa formațiunilor politice.

Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți / furt / escrocherie — indicate de 12% dintre participanții la studiu sau corupție / mită (10%). Asocierile pozitive sunt prezente într-o proporție redusă„, relevă studiul IRES.

În ceea ce privește preferințele românilor cu privire la partide și politicieni, 6 din 10 români cred că partidele din România ar trebui să facă o politică națională, în timp ce 3 din 10 cred că ar trebui să fie pro-occidentală.

De asemenea, aproape 6 din 10 români preferă un politician independent, însă 3 din 10 își exprimă opțiunea pentru un politician afiliat unui partid. „Opțiunea pentru independenți este mai frecventă în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani, a celor cu studii medii,  a locuitorilor din Moldova și a respondenților care se auto-evaluează ca fiind de dreapta. Afiliații sunt preferați de către vârstnici, de către persoanele cu studii și de respondenții care se poziționează la stânga din punct de vedere politic„, se arată în studiul IRES.

Jumătate dintre români cred că la vot contează cel mai mult candidatul, iar pentru o treime contează programul. Doar 7% spun că ambele sunt importante în alegerea pe care o fac.

În ceea ce privește opțiunile alegătorilor pentru prioritățile partidelor care vor câștiga alegerile parlamentare 2016, acestea sunt locurile de muncă (51%) și infrastructura (18%).

Referitor la apropiatele alegeri din România, doar o treime dintre respondenți (34%) cred că după alegerile locale și parlamentare din acest an situația din țară se va îmbunătăți, în timp ce 43% cred că situația va rămâne la fel, iar 17% cred că se va înrăutăți. Cei mai optimiști sunt vârstnicii, respondenții cu educație scăzută și care locuiesc în mediul rural.

Studiul a fost efectuat în data de 2 februarie, pe un eșantion de 1.199 subiecți cu vârste peste 18 ani, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ucraina înființează spații de depozitare în Sumî pentru ajutoare umanitare destinate civililor ruși
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...