Buget de 2,7 milioane lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului

Bugetul alocat în acest an din Fondul de mediu pentru înlocuirea echipamentelor uzate ce alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) se ridică la valoarea de 2,7 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
Iulian Tudor
28 feb. 2016, 11:22
Buget de 2,7 milioane lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din Reţeaua de Monitorizare a Calităţii Aerului

Pe lista de achiziții se află un analizor de particule cu determinare simultană a fracțiilor (PM10 și PM2.5), 3 panouri externe de informare a publicului, un calibrator portabil), 6 analizoare de dioxid de sulf, 8 analizoare dioxid de azot, 3 analizoare de monoxid de carbon, 4 analizoare de ozon, două analizoare de compuși organici volatili, 5 seturi de senzori meteo (pentru direcția vântului, viteza vântului, temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică, radiația solară și cantitatea de precipitații), echipamente de colectare și transfer de date (8 calculatoare — data logger pentru achiziția datelor + software și 8 modemuri transmisie date), potrivit Agerpes.

De asemenea, conform ministerului de resort, pentru acest an se are în vedere realizarea unei revizii generale a rețelei, precum și reparații necesare remedierii defecțiunilor constatate cu furnizarea pieselor de schimb și aducerea echipamentelor la starea normală de funcționare, întreținere preventivă la 3 luni, întreținere preventivă la 12 luni (care includ și consumabile) pentru toate echipamentele din cele 8 stații de monitorizare a calității aerului care compun rețeaua locală de monitorizare a municipiului București. Valoarea acestor activități, pentru perioada 2015-2016, este de 370.000 lei.

Poluarea atmosferică exterioară, cauza a peste 3 milioane de decese premature înregistrate anual

MMAP derulează Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), din bugetul Fondului pentru mediu, din care face parte și rețeaua locală de monitorizare a calității aerului din municipiul București.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) atenționau, recent, că traficul auto și șantierele de construcții sunt principalii poluatori din București, iar depășirile cele mai mari ale calității aerului se înregistrează la pulberile în suspensie (PM10).

În același timp, instituția aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) precizează că, la ora actuală, stațiile de monitorizare a calității aerului ‘nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet’, urmând ca, în perioada următoare, întreaga Rețea de Monitorizare a calității aerului din Municipiul București să fie optimizată, iar echipamentele automate de analiză să fie înlocuite complet.

‘Datele de calitate a aerului pe anul trecut sunt încă în curs de certificare. După validarea preliminară făcută de Agenția pentru Protecția Mediului București, au reieșit depășiri doar pentru poluantul PM10, pentru care au fost înregistrate mai mult de 35 zile de depășiri la stațiile Cercul Militar (41 depășiri) și Lacul Morii (37 depășiri). Pentru ceilalți poluanți monitorizați nu s-au înregistrat probleme deosebite. Stațiile de monitorizare nu funcționează la întreaga capacitate, dar nici nu sunt oprite complet, în fiecare stație existând echipamente care funcționează și altele care sunt defecte, acestea urmând a fi înlocuite în acest an’, subliniază ANPM.

România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe. Panourile de afișaj, prin care bucureștenii sunt informați în timp real despre calitatea aerului, nu reprezintă același lucru cu stațiile de monitorizare propriu-zise, precizează ANPM, pe propria pagină de internet.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'