Universitatea Bucureşti a retrimis dosarul pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Universitatea din Bucureşti a retrimis Ministerului Educaţiei dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, însoţită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului prim-ministru.
Filip Stan
01 mart. 2016, 09:24
Universitatea Bucureşti a retrimis dosarul pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Universitatea din Bucureşti a retrimis, pentru a treia oară, dosarul luiVictor Ponta la Ministerul Educaţiei, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a confirmat, marţi, pentru MEDIAFAX, prof. univ. Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile şcolilor doctorale, prevăd că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor. Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educaţiei, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universităţii. 

Ministrul Adrian Curaj a declarat că, în baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată.

“Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situaţia în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da învăţământului un cadru robust şi autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele” a mai declarat Adrian Curaj.

La sfârşitul lunii ianuarie, când ministerul a anunţat cum vor arăta noile reguli, rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, a declarat că universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele lor de doctorat. „În cazul în care ordonanţa permite rectorului să anuleze diploma de doctor şi ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, într-o conferinţă de presă rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit noilor reglementări care aşteaptă să fie aprobate de Guvern, în cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, dar fără a depăşi termenul maximum de 30 de zile.

În cazul în care petentul sau deţinătorul titlului de doctor se consideră nedreptăţit, poate face contestaţie la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experţi externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis în maximum 45 de zile autorului contestaţiei.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Directorul FBI, incert privind natura rănii suferite de Donald Trump în tentativa de asasinare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!