Ziua Europei, sărbătorită miercuri şi la Bucureşti. Vezi ce evenimente au loc

Ziua Europei este marcată, miercuri, la Bucureşti, ca şi pe întreg continentul, amintind de istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Romania TV
09 mai 2012, 06:42
Ziua Europei, sărbătorită miercuri şi la Bucureşti. Vezi ce evenimente au loc

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la data de 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România.

Ziua Europei nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, la care participă şi România ca membru cu drepturi depline. Pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene e o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte. Ziua Europei înseamnă astfel ziua cetăţenilor unei Europe Unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Ziua Europei, sărbătorită şi la Bucureşti

Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene şi cu Biroul de Informare al Parlamentului European, organizează, la Bucureşti, prima ediţie a ”Festivalului Fotografiei Europene”, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, scrie Agerpres.

De asemenea, miercuri, de Ziua Europei, are loc dezbaterea ”Cât de pro-europeni mai sunt românii?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Institutul European din România.

Şi Primăriile sectoarelor 2 şi 6 ale Capitalei au pregătit acţiuni care să marcheze această zi.

Programul pregătit de edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, cuprinde o paradă militară, defilări ale efectivelor Poliţiei Locale a Sectorului 2, demonstraţii de arte marţiale şi de intervenţie la misiuni de ordine publică, muzică de fanfară, cântece şi dansuri populare.

Primăria sectorului 6 invită bucureştenii la concertul ”La plimbare prin Europa”, care se va desfăşura în Parcul Drumul Taberei şi va fi transmis live în Parcul Crângaşi.

Orchestra Simfonică Bucureşti va deschide manifestarea cu piese muzicale alese special. În a doua parte a spectacolului publicul va fi încântat de acordurile muzicii populare româneşti. Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra naţională de Folclor Valahia după care ritmul va fi preluat de artiştii Ansamblului Folclor Naţional Transilvania din Baia Mare. Cele două orchestre vor oferi publicului un moment inedit şi vor intrepreta împreună trei melodii printre care imnul Uniunii Europene – Odă bucuriei.

De asemenea, pentru a marca Ziua Europei, dar şi cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României şi victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ministerul Apărării Naţionale a pregătit şi el mai multe acţiuni – depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul ostaşului necunoscut, la Monumentul Eroilor militari căzuţi la datorie şi la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial. Totodată, în municipiile reşedinţă de judeţ şi unde sunt dislocate unităţi militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor autorităţilor locale.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Doctoriță stomatolog ucisă în doar 33 de secunde: Principalul suspect arestat preventiv
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'