Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistată prezența Escherichia Coli pe brânza de vaci și carne de pui. Vom definitiva toate probele în zilele următoare, dar mergem și la materia primă, pentru că laptele provenea din două ferme de vaci din Argeș și Dolj și facem și o listă de distribuție. Ancheta epidemiologică este în curs. (…) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sănătății ne-a cerut, pentru că ancheta este condusă de minister. Dacă Ministerul Sănătății va stabili și alte elemente încriminate vom discuta despre ele”, a precizat Butaru.
Acesta a subliniat că fermele de vaci din Argeș și Dolj au livrat lapte în mai multe părți, dar, până în prezent, nu au fost înregistrate niciun fel de nereguli.
Întrebat dacă este posibil ca sursa contaminării alimentelor cu E-coli să fie legată de pajiști sau de apa din acele zone, șeful ANSVSA a menționat că „este puțin probabil, pentru că E-coli nu prea trăiește pe pajiști, iar apa este controlată mereu și până acum nu au fost probleme”.
De asemenea, a precizat că fiecare lot de alimente scos la vânzare este însoțit de o fișă de conformitate pe care o dă producătorul.
Inspectorii veterinari au identificat prezența bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș și în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătății, potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
ANSVSA a dispus sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă analizată, până la elucidarea situației și efectuarea dezinfecției în această secție a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și a suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizării.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș — și anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziționeze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizație sanitar-veterinară.
Totodată, ministrul a subliniat importanța spălării corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.
Trei copii diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni. În prezent, pe Secția de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie” sunt internați patru copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre aceștia fiind în stare gravă.