Tinerii cercetători ar putea fi scutiţi de taxe. Ce BENEFICII mai pregăteşte Ministerul Educaţiei

Cercetătorii până în 35 de ani ar putea fi scutiţi de taxe pe viitor, dacă Ministerul Educaţiei va veni cu un mecanism în acest sens. De asemenea, tinerii absolvenţi de liceu din 2016, care doresc o carieră în cercetare ar putea să primească burse în valoare totală de 15.000 de euro pe 24 de luni.
Filip Stan
01 mart. 2016, 17:36
Tinerii cercetători ar putea fi scutiţi de taxe. Ce BENEFICII mai pregăteşte Ministerul Educaţiei

Cercetătorii tineri până în 35 de ani ar putea fi scutiţi de taxe dacă ministerul Educaţiei va veni cu un mecanism pentru a reglementa lucrul acesta, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, la conferinţa de lansare în dezbatere publică a instrumentelor de finanţare din cadrul Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare 2015-2020 (PN III).

Ne gândim serios să generăm un mecanism de scutire de taxe pentru salariile tinerilor cercetători până în 35 de ani. Este un mecanism care nu costă mult şi este un mesaj puternic de a-i atrage pe cei buni şi a-i menţine în cercetare-dezvoltare-inovare„, a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

De asemenea, ministrul a mai spus că vor fi premiate mai bine articolele ştiinţifice publicate în reviste de impact, în special în Nature şi Science.

Vom premia mai bine articolele publicate în reviste de impact, vom premia deosebit de bine articlolele publicate în revistele Nature şi Science şi vom premia pe cei care reuşesc să câştige proiecte reprezentative în cadrul internaţional. Sunt proiectele la cel mai mare nivel şi anul acesta am decis să le oferim un bonus instituţional de 25% din valoarea grantului european pe care l-au câştigat„, a spus Curaj.

Astfel, potrivit Planului Naţional de Cercetare, cercetătorii care au publicat în revistele Nature şi Science vor primi 40.000 de lei, iar pentru un articol din Grupul Nature vor primi 20.000 de lei. De asemenea, mai sunt premii cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei pentru articole publicate în reviste indexate ISI care au încadrarea unică „document type”, „article” sau „review”. Pentru a fi premiat, articolul trebuie să fie vizibil în Web of Science Core Collection.

Cercetătorii îşi pot înscrie articolele în competiţia pentru aceste premii, în aprilie-iulie 2016. Este vorba doar de articole publicate în 2016 sau în 2015, care nu au fost premiate în competiţia din 2015.

De asemenea, ministrul mai are în vedere acordarea de granturi din fonduri europene astfel încât bursele din fondurile structurale să fie complementare cu resursele alocate tinerilor din programele naţionale.

Un alt mecanism din Planul Naţional de Dezvoltare prevede ca tinerii absolvenţi de liceu din 2016, care doresc o carieră în cercetare şi care au obţinut medalii la olimpiade internaţionale în ultimii ani de liceu, să primească burse în valoare totală de 15.000 de euro pe 24 de luni. Tinerii trebuie să fie înmatriculaţi în primul an de studii de licenţă la o facultate în domeniul de interes.

De asemenea, se acordă suplimentar 2.000 de euro pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale de referinţă în domeniul ales. Pentru a obţine bursa, are loc o competiţie în perioada iulie-august 2016, rezultatele afişându-se în luna septembrie, iar bugetul pe 2016 de 425.000 de lei va fi împărţit anul acesta între câştigători.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'