Mammuthus creticus era cât un pui de elefant modern, fiind cel mai mic mamut cunoscut până acum. Strămoşii săi imenşi s-ar fi micşorat după ce au rămas izolaţi pe insula grecească.
Nanismul este o trăsătură evoluţionară des întâlnită pe insule, unde spaţiul şi resursele sunt insuficiente pentru a susţine speciile mari.
M. creticus a fost identifcat de experţii care au reexaminat o colecţie de dinţi fosilizaţi de la Muzeul de Istorie Naturală de la Londra. Dinţii au fost descoperiţi de vânătorul de fosile Dorothea Bate în 1904, iar timp de peste un secol se credea că aparţineau unui elefant pitic, Palaeoloxodon antiquus.
Noua cercetare, însă, arată că dinţii erau caracteristici mamuţilor. Cercetătorii au găsit mai multe dovezi când s-au dus pe urmele lui Bate în Creta, şi au descoperit osul de la piciorul unui mamut minuscul.
M. creticus ar putea fi urmaşul uneia din cele două specii de mamuţi europeni – M. meridionalis and M. rumanus, care au dispărut în urmă cu 800.000 de ani. M.rumanus a evoluat acum circa 3,5 milioane de ani, ceea ce înseamnă cu mini-mamutul are străbuni antici.