Directorul DSVSA Daniel Lupu a declarat că inspectorii DSV Argeş şi Dolj au ridicat probe de lapte de unde se aproviziona Lactate Brădet, pentru a vedea care este cauza contaminării brânzei cu bacteria E.Coli.
„Miercuri, am ridicat o probă de lapte de la ferma de unde se aproviziona producătorul brânzei contaminate cu E.Coli. Am trimis-o la Bucureşti, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV). Rezultatul va fi gata în cel mult patru zile. I-am contactat şi pe colegii de la DSVSA Dolj. Mi-au confirmat că au trimis şi ei o echipă să ridice probe de la ferma din Dolj, de unde acelaşi producător se aproviziona cu lapte”, a spus Lupu, potrivit Mediafax.
Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, declara, marţi, că inspectorii instituţiei au verificat în urmă cu o săptămână firma Brădet Lactate din Argeş şi nu au găsit nicio problemă. Ulterior s-a descoperit că brânza produsă de această firmă este contaminată cu E. Coli. El a spus că, în urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit într-un lot de brânză produsă de firma Brădet Lactate Escherichia Coli, tulpina O26.
Patronul fabricii de Lactate Brădet a susținut marți o conferință de presă, după ce a fost descoperită bacteria E.coli în brânzeturile firmei sale. Marius Badea a declarat că întotdeauna şi-a făcut datoria cu responsabilitate şi este convins că a luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare cu un germene în produsul nostru final.
„Vreau să mă disculp de o problemă voită sau de neglijență. De când am făcut fabrica am investit masiv, am încercat să facem o fabrica modernă, avem una dintre cele mai frumoase fabrici și puse la punct și toate controalele au demonstrat că ne facem datoria cu reponsabilitate. Utilajele sunt de ultimă generație, sunt pornite în prezența mea. Implicarea mea și a familiei mele a fost maximă în această fabrică. Am făcut-o la Brădet pentru că acolo am copilărit. Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare cu un germene în produsul nostru final. Din păcate au apărut aceste analize care sunt parțiale, nu putem să tragem o concluzie definitivă. Îmi este greu să spun ce este. Mă bag sub masă şi las capul jos pentru acei părinţi care şi-au pierdut copiii. Eu cred că o suferinţă mai mare ca asta nu poate să existe. Nu pot să comentez cu nimic declaraţia unui părinte. Trebuie să vedem exact ce tulpină este. Contest categoric că un produs de-al nostru putea să ducă la asta, sau vreau să cred că aşa ceva nu este posibil. Eu nu aş putea trăi cu asemenea conştiinţă pe cap”, a explicat patronul fabricii de Lactate Brădet, Marius Badea.
„Oamenii spun că această bacterie se găsește peste tot. La noi în fabrică există două linii, linia de procesare de produse proaspete, unde mâna omului nu intră în contact cu produsul. Produsele de brânzeturi necesită intervenție manuală, dar nu poți să controlezi 100%. Îmi este foarte greu să îmi explic ce se întâmplă. Am trimis noi probe de apă și produse pentru că suntem cei mai interesați. Eu am luat decizia să nu mai facem produse până nu se elucidează acest caz. Nu vrem să punem în pericol pe nimeni.
Luăm lapte de la două ferme, una din Argeș, una din Dolj. Lucrăm de foarte multă vreme cu ele. Nu colectăm lapte de la particulari, tocmai din cauza acestor probleme de igienă. Analizele la lapte se fac de două ori pe lună. La oameni se fac trimestrial. Toate analizele noastre sunt perfecte. De 15 ani vin organele de control în fiecare lună. Ultima analiză la lapte a fost făcut acum o săptămână-două săptămâni. Analizele din februarie încă nu au venit.
Noi facem o medie geometrică a probelor, în momentul în care apare o deviație la această medie trebuie să sistăm producția. Noi nu am avut probleme cu niciuna din aceste analize. Analizele pe care le-am făcut azi, am fost informat că nu vor da un rezultat concludent privind E-coli. Trebuie făcută o analiză specială care se face doar la Cantacuzino. Laptele este testat printr-un mecanism de siguranță”, a mai spus bărbatul.
Cu lacrimi în ochi, patronul a spus că nu crede că după acest scandal imaginea fabricii sale va fi reabilitată.
„Probabil va fi ultima conferință, eu nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut și trebuie să te desprați de el la o anumită vârstă. Cred că nu se va mai putea. Când te suna un părinte și te întreabă dacă mai poate să ia lapte pentru copil, ce îi spui?”, a spus Badea.
Unul din cei trei copii din Argeş, decedaţi la Spitalul „Marie Curie”, a consumat brânză proaspătă de vaci în care a fost descoperită bacteria E.coli, a anunţat luni directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.
Bacteria Escherichia Coli, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate din judeţul Argeş, mai exact în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet” din Curtea de Argeş, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
CITEŞTE ŞI Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne
„Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală”, a precizat Irimescu.
De asemenea, Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis într-un comunicat de presă că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).
De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş („Lactate Brădet„).
„În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare. Măsurile dispuse au fost următoarele: sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei; efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru; dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii; personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate; recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se arată în comunicatul ANSVSA.
În acest moment, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală mai sunt internaţi cinci copii, cu sindrom hemolitic-uremic, cauzat de E.Coli. Dintre aceştia, unul se află în stare gravă la terapie intensivă, după ce au apărut complicaţii neurologice, care sunt „departe de a fi stopate”, a declarat pentru Mediafax, luni dimineaţă, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”.
Vezi si> Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne