Ministerul Sănătăţii iniţiază consultări cu asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente

Ministerul Sănătății inițiază consultări cu asociațiile de pacienți și principalii producători de medicamente în vederea evaluării impactului prevederilor ordinului referitor la normele privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman asupra pieței farmaceutice din România.
Filip Stan
02 mart. 2016, 13:07
Ministerul Sănătăţii iniţiază consultări cu asociaţiile de pacienţi şi producătorii de medicamente

Miercuri, de la ora 15,00, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, va avea o primă rundă de discuții cu un număr de zece asociații de profil ale pacienților, iar de la ora 17,00 se va întâlni cu reprezentanții de țară a patru mari producători de medicamente la nivel internațional.

„Aceste consultări vin pe fondul intrării în vigoare a modificărilor aduse Ordinului MS nr. 75/2009, modificări aprobate în iunie 2015 și care afectează direct, prin modalitatea de calcul a prețului medicamentelor, disponibilitatea acestora pe piață”, precizează un comunicat al MS remis AGERPRES.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice a atras atenția marți asupra situației grave în care se află unii dintre pacienții cronici, care nu își mai găsesc tratamentul sau acesta le vine cu întârziere punându-le astfel viața în pericol.

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Călin Gălășeanu, atenționa pe 9 februarie că aproximativ 800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an în cazul dispariției de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.

Vezi şi: Peste 100 de medicamente dispar din farmacii, SINTROM-ul nu se mai găseşte. Bolnavii nu mai găsesc tratamentele

Peste 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament. Asta în condiţiile în care tot mai mulţi producători pleacă din România pentru că sunt obligaţi să ieftinească pastilele.

Producătorii au avut termen până acum să ceară avizul de punere pe piaţă din partea Agenţiei Medicamentului.

Potrivit noii metodologii de calcul al preţurilor medicamentelor, din iulie, producătorii vor trebui să scadă preţul tratamentelor originale cu 35%. 123 de medicamente vor dispărea de pe piaţă din această cauză, iar pentru 55 nu va mai exista nicio alternativă, arată un studiu al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Tratamentele sunt destinate bolnavilor de cancer, cardiacilor, dar şi celor cu probleme neurologice. De aproximativ două săptămâni, în farmaciile din România, nu se mai găseşte SINTROM.

Sintrom este un medicament care contine substanta activa acenocumarol.

Acenocumarolul apartine unui grup de medicamente numite anticoagulante, care scad capacitatea de coagulare a sangelui, astfel ajutand la prevenirea formarii cheagurilor de sange in vasele sanguine.

Sintrom este utilizat pentru a preveni sau trata coagularea sangelui.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...