Din informatii pe surse, am aflat ca urmeaza o vizita fulger a comisarului Corina Cretu in Romania, joi si vineri, in care va pune presiune pe autoritatile romane pentru a debloca absorbtia de fonduri europene. Vizita va cuprinde si cateva actiuni protocolare, dar miza principala este aceea de a transmite un semnal catre Romania, in actualul an electoral, de a nu uita si de absorbtia fondurilor europene.
Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională care are în administrare fonduri de investiții și coeziune în valoare de 351 miliarde euro – aprox. o treime din bugetul UE, se va intalni mai cu toti cei implicati in procesul de absorbtie – ministrul fondurilor europene, Aura Raducu, vicepremierul Vasile Dancu, precum si cu presedintele Klaus Iohannis, cel care poate da un semnal Guvernului cu autoritatea sa.
Oficial, activitatile la care va participa Corina Cretu sunt momente pozitive – Conferinta pentru Evaluarea Programului Operational Regional, lansarea proiectului „Regiuni mai putin dezvoltate'” sau o vizita la o investitie europeana facuta la Institutul Parhon. Practic, insa, vizita va cuprinde intalniri in care, dincolo de ochii presei, se vor transmite avertismente serioase dinspre Bruxelles.
Desi suntem deja in a treia luna a anului 2016, mare parte din programele operationale sunt inca blocate, iar absorbtia de fonduri europene din noul exercitiu financiar inca intarzie. Preluarea guvernarii de catre o noua echipa, in noiembrie anul trecut, a facut ca absorbtia de fonduri europene sa intre intr-un impas. Au fost finalizate hartiile incepute de fostul guvern in ce priveste absorbtia pe vechiul exercitiu financiar, dar nu s-au lansat inca proiecte importante.
Venirea Corinei Cretu coincide cu blocarea platilor la AM POSDRU, precum si cu intarzieri tot mai mari in lansarea de noi proiecte. Cu siguranta, in declaratiile oficiale tonul va fi pozitiv si constructiv, insa este foarte posibil ca, in spatele usilor inchise, sa fie transmise serioase semnale de alarma. Pana la urma, incepe un an electoral, cu doua randuri de alegeri, iar Guvernul ar putea sa fie prins in bataliile electorale care vor incepe, ceea ce ar insemna ca anul 2016 sa fie pierdut din perspectiva absorbtiei de fonduri europene.