‘Primăria municipiului Târgu Mureș a atacat cu recurs sentința dată în primă instanță în dosarul Siculitas, ceea ce face ca declararea recursului în contenciosul administrativ să suspende executarea primei sentințe până la judecarea cauzei. Urmează să vedem cum va decide instanța finală. Recursul a fost depus în termenul prevăzut de lege, urmând să se stabilească data pentru primul termen și să apărem în fața instanței. În aceste condiții Primăria Târgu Mureș nu trebuie să emită niciun aviz, pentru că sentința în prima instanță este suspendată în timpul recursului’, a precizat Andrei Mureșan.
Președintele CNS, Izsak Balazs, a anunțat la rândul său, într-o conferință de presă susținută miercuri, că, deși primăria a atacat cu recurs hotărârea favorabilă obținută în primă instanță de Asociația Siculitas Egyesulet, va organiza totuși comemorarea, marșul și mitingul de protest în data de 10 martie, la Târgu Mureș.
‘Noi nu pe baza sentinței, ci pe baza declarației prealabile organizăm manifestația. Da, o organizăm așa cum e depusă în declarația prealabilă. Noi nu ne-am adresat Tribunalului ca să avem vreo autorizare, noi am vrut să creăm o situație clară. Sentința, așa cum cuprinde această stare de fapt, a făcut acest lucru. Organizăm manifestația așa cum am declarat (…) La declarația prealabilă pe care noi am depus-o anul trecut am primit o decizie confuză, iar noi ne-am adresat Tribunalului Mureș ca să o clarifice. Nu mai depunem nicio altă solicitare, noi doar o dată suntem obligați să o depunem, conform legii’, a susținut Izsak.
El susține că la acțiune sunt invitați lideri politici din țara Bascilor, de la Alianța Liberă Europeană, precum și liderii tuturor formațiunilor maghiare din țară.
În data de 15 februarie, liderul Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balazs, a anunțat că a primit motivarea hotărârii judecătorești, obținută la Tribunalul Mureș, și că va organiza, la Târgu Mureș, în 10 martie, o manifestare pe parcursul a trei ore, care va cuprinde o comemorare, un marș prin oraș și un miting de protest împotriva planului de reformă administrativă a României, la care sunt invitate 40.000 de persoane.
‘Instanța a obligat pârâții (municipiul Târgu Mureș și primarul, n.r.) să avizeze adunarea publică conform declarației prealabile depuse de noi în 2 martie 2015: în data de 10 martie 2016 aceasta prevede adunarea la ora 16,00, la Monumentul Secuilor, urmată de un marș până la Prefectură și un miting în fața Prefecturii Mureș. Manifestația se încheie la ora 19,00, în fața prefecturii (…) Este marș și miting pentru regionalizare și de protest împotriva actualului plan de reformă administrativă a României (…) Anul trecut, în 2 martie, am depus la Primăria Târgu Mureș o declarație prealabilă privind manifestarea din 10 martie 2016 și în luna mai am primit o adresă de neaprobare, de amânare și din acest motiv ne-am adresat instanței, pentru a clarifica din punct de vedere juridic situația. Motivele invocate de primărie au fost că noi am depus prea repede declarația’, a spus atunci Izsak Balazs.
Pe 10 martie 2014, în timpul unei manifestări de comemorare a secuilor martiri de la Târgu Mureș organizată de Asociația Siculitas, câteva mii de persoane au pornit într-un marș neautorizat prin oraș, unii dintre participanți îmbrâncindu-se cu forțele de ordine.
În timpul marșului, o serie de membri ai Organizației 64 de Comitate au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar în zona Pieței din cartierul 22 decembrie s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au amenințat cu arme albe, au cerut anularea Tratatului de la Trianon și au scandat lozinci cu caracter xenofob.
Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Mureș a aplicat amenzi în valoare totală de peste 36.000 lei pentru persoanele care s-au îmbrâncit cu jandarmii și au încercat să blocheze traficul rutier, au folosit petarde și arme albe în timp ce au pornit într-un marș neautorizat pe străzile orașului. Pe lângă cele 11 amenzi contravenționale aplicate, IJJ Mureș a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș în trei cazuri de natură penală.
Imediat după aceste incidente, o serie de membri ai formațiunii ungare Jobbik și ai Gărzii Maghiare, care au luat parte la manifestare, au fost expulzați, unii primind interdicție de a mai intra pe teritoriul României.
În anul 2015, municipalitatea a avizat o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, însă nu a fost de acord ca participanții să plece în marș prin oraș. În acest context, manifestarea a fost anulată, iar Asociația Siculitas a depus o declarație prealabilă pentru organizarea manifestării în 2016, pentru care a avut câștig în primă instanță.