Zece moduri distractive să reduci nivelul de cortizol

Atunci când hormonul stresului, cortizolul, invadează organismul, corpul se concentrează pe una din două activităţi: să lupte sau să fugă. Sângele iriga grupele mari de muşchi, ritmul cardiac se înteţeşte, tensiunea arterială se ridică şi întreg organismul se află în alertă, gata de acţiune.
Alina Costache
02 mart. 2016, 21:16
Zece moduri distractive să reduci nivelul de cortizol

Cand amigdala crede ca esti pe cale sa fii mancat de un urs, corpul nu mai este interesat de prevenire si de functionarea mecanismelor de vindecare pana cand amenintarea nu dispare.

Insa in epoca moderna semnalele de alarma se declanseaza de cel putin de 50 de ori pe zi, cortizolul se gaseste din abundenta in organism. Amigdala nu poate face diferenta dintre un pericol real (in care iti este pusa viata in pericol) si o amenintare imaginara (teama de a-ti pierdee slujba) si in tot acest timp organismul tau este in alerta iar mecanismele sale de autovindecare sunt suspendate.

Vestea buna este ca poti sa-ti faci corpul sa se relaxeze, iar in asemenea momente nivelul cortizolului scade, iar mecanismele de autovindecare intra din nou in functiune, ceea ce inseamna ca organismul este din nou aparut.

Iata cateva tehnici care te ajuta sa te relaxezi.

Mediteaza

Doctorul Herbert Benson a studiat o forma a meditatiei transcedentale si a demonstrat ca aceasta activeaza relaxarea si imbunatateste starea de sanatate in cazuri unor afectiuni precum bolile de inima, diabet, obezitate si cancer. Toate formele de meditatie aduc relaxarea asa ca o poti alege pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

Razi mai mult

In cartea sa The Anatomy Of An Illness, autorul Norman Cousins povesteste cum s-a vindecat el de spondilita anchilozanta prin ras. A scris: „Am descoperit ca 10 minute de ras cu pofta au un efect anestezic si imi ofereau cel putin doua ore de somn fara dureri. Cand efectul analgezic al rasului se termina ma duceam la tv pentru o noua partida de ras din toata inima astfel incat sa obtin un alt interval fara durere”.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Țeapa pe care și-o iau din ce în ce mai mulți români care merg în vacanță în Grecia. „Nu mai e aceeaşi”
Capital.ro
Românii primesc mai mulți bani de la stat. UE și România bat palma: Am solicitat modificare
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Florian Coldea a recunoscut tot. Judecătorii au rămas uluiți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Autoritățile din Trento împușcă o ursoaică și stârnesc reacții intense din partea activiștilor
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?