Şova: Pragul electoral va fi eliminat din Legea Ponta-Antonescu

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal.
Romania TV
09 mai 2012, 10:01
Şova: Pragul electoral va fi eliminat din Legea Ponta-Antonescu

Întrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu sistemul majoritar (candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu este declarat ales), în condiţiile menţinerii pragului electoral pentru formaţiunile politice, Şova a precizat că pragul electoral va fi scos de către Camera Deputaţilor.

„Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor”, a spus Şova pentru Mediafax.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, Şova a precizat că actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor şi că la alegeri poate candida oricine, inclusiv independenţii, iar un independent care va câştiga în colegiul său va fi declarat ales.

Şova a precizat ulterior, la România TV, că aspectele tehnice ale legii Antonescu-Ponta privind uninominalul vor fi analizate în detaliu la Cameră. „Legea va fi discutată şi vor fi aduse corecţii, inclusiv de către actuala opoziţie”, a precizat senatorul PSD care a precizat că, la nivelul USL, este luată decizia eliminării pragului electoral.

„Pragul electoral dispare pentru că altfel nu s-ar putea respecta principiul repartizării mandatului celui care obţine cele mai multe voturi în colegiu”, a spus Dan Şova.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică, a declarat miercuri, pentru Mediafax, că, prin păstrarea pragului electoral în legea uninominalului pur votată de plen marţi, candidaţii îşi asumă riscul trecerii pragului de către partide, legea avantajând partidele mari. „Dacă mergi independent, intri în Parlament, ca reprezentant al colegiului în care ai candidat şi ai câştigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, dacă eşti desemnat, îţi cresc şi şansele, întrucât eşti susţinut de o formaţiune politică, dar şi partidul are condiţie să treacă pragul stabilit”, a spus Ghişe.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a atenţionat şi el că legea votului uninominal adoptată marţi în Senat elimină distribuirea mandatelor către independenţi şi, prin menţinerea pragului electoral, permite accesul în Parlament a celor care nu au câştigat colegiul.

Preda scrie, pe blogul său, că legea aprobată de Senat şi asumată de către premierul Victor Ponta, conţine două erori. „Prima este legată de menţinerea pragului electoral. Dacă regula first pass the post e introdusă, pragul nu mai are sens. Dacă s-ar menţine un prag la scară naţională, atunci e evident că s-ar continua practica inventată în 2008, în virtutea căreia au primit mandate cei clasaţi pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur”, scrie Preda. El atrage atenţia că „a doua eroare priveşte candidaturile independente”. Preda precizează că legea menţine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar, „când vine vorba despre distribuirea mandatelor, independenţii dispar”.

Ulterior, la România TV, Preda a susţinut că menţinerea pragului electoral într-un sistem electoral majoritar este rezultatul unei neglijenţe a iniţiatorilor. „Domnul Ponta trebuie întrebat de ce scrie proiecte de lege cu atâta neglijenţă. Domnul Şova, fie a citit blogul meu, fie este mai atent şi şi-a dat seama că nu poţi să ai prag electoral într-un sistem electoral majoritar”, a declarat miercuri Cristian Preda.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă”. PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Textul legislativ prevede că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat.

Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale.

Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Proiectul aduce modificări doar la articolul 48 din Legea 35/2008, care se referă la distribuirea mandatelor. În mod concret, proiectul modifică unele alineate ale articolului, iar pe altele le abrogă. Între prevederile abrogate se află şi cea conform căreia „candidaţilor independenţi li se atribuie câte un mandat de către biroul electoral de circumscripţie dacă au obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat”.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'