Potrivit experților, este vorba de un caz unic în Europa, în timp ce opoziția poloneză denunță subordonarea Parchetului unui decident politic.
Pentru guvern, dimpotrivă, este vorba de o „restabilire a încrederii cetățenilor în sistemul judiciar”, după cum a declarat joi premierul polonez Beata Szydlo. „Abandonăm modelul ratat introdus de coaliția PO-PSL (forțele de centru aflate la putere până în octombrie anul trecut) în funcționarea Parchetului, în avantajul unor soluții care vor garanta mai bine și mai eficient securitatea polonezilor”, a explicat Szydlo în timpul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.
Un deputat al opoziției, Jan Grabiec, a calificat acest argument drept „absurd”, în timp ce colegul său Krzysztof Brejza a denunțat „politizarea Parchetului, al cărui singur stăpân va fi un politician de la PiS”.
Intervievat de AFP, un profesor de drept de la Universitatea din Paris, Didier Rebut, a dezvăluit că, din câte cunoaște, o asemenea configurație a justiției este „unică în Europa”. În Franța, magistrații Parchetului țin de ministrul justiției, însă acesta din urmă „nu poate acționa în dosare individuale”, iar proiectele de „atașare a Parchetului de Ministerul de Justiție au fost întotdeauna respinse”, a subliniat el.