BOALA MORTALĂ care te pândeşte în casa ta. SUBSTANŢA care te ucide fără să simţi

Cancerul este boala cea mai necrutatoare, iar diagnosticul aproape ca doboara pacientul inainte ca boala sa se generalizeze. Cancerul pulmonar este unul din cele mai galopante. Cele mai multe cazuri apar in urma fumatului, dar nu e o conditie pentru aceasta boala mortala. 90% dintre bolnavii de cancer la plaman fumeaza. De aceea, doctorilor le scapa adeseori semnele la nefumatori.
Iulian Tudor
05 mart. 2016, 15:29
BOALA MORTALĂ care te pândeşte în casa ta. SUBSTANŢA care te ucide fără să simţi

Acest tip de cancer poate sa nu se manifeste prin niciun simptom, scrie caplimpede.ro. Este tipul de cancer de pe urma caruia mor cele mai multe femei, facand la fel de multe victime ca si bolile cardiace. Si fostii fumatori risca sa se imbolnaveasca chiar si la 20 de ani dupa ce s-au lasat. Alti factori de risc pentru cancerul pulmonar sunt: expunerea la radon si fumatul pasiv. La fel de mult conteaza si factorii genetici.

Citeşte şi Planta care luptă împotriva cancerului

Ce este radonul

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca radonul este a doua cauza, dupa fumat, a cancerului pulmonar, iar cativa cercetatori clujeni atrag atentia asupra acestui pericol. in Romania, mor anual intre 1.500 si1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon, scrie Adevarul.ro.

„Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon”, se arata in Codul european de lupta impotriva cancerului, iar recomandarea are la baza studii solide.

„La inceputul anilor 50 a fost pusa clar in evidenta aparitia cancerului pulmonar la minerii care erau expusi la concentratii mari de radon in mine si acest fapt a dus la decizia de a introduce sisteme de aerisire, decizie aplicata in prezent in toata lumea si facand parte din protectia obligatorie a lucratorilor din medii subterane”, sustine Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului si Datare Nucleara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, singura institutie unde se cerceteaza nivelul de radon in Romania.

Puteti risca sa faceti cancer din cauza locului unde traiti, deoarece aici se poate gasi radonul, care e incolor, inodor si extrem de toxic. El este un gaz natural radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Se gasesti in sol, iar problema este cand patrunde in case si ramane acolo.

Noi inspiram radon din atmosfera in fiecare zi, fara pericol, si asta pentru ca e diluat in aer. Dar, atunci cand e blocat in locuinte, devine o problema. Radonul este unul dintre putinii factori cancerigeni de clasa A, adica datele arata clar legatura dintre radon si cancer la plamani, fiindca radonul distruge celulele plamanului.

Cum ajunge radonul in casele noastre

Exista fisuri la subsol, crapaturi in pereti, tevi care urca uneori spre dusuri, toate sunt cai prin care poate intra radonul. E suficient ca locuinta sa fie amplasata pe o zona cu radon. Si nu aveti cum sa stiti sigur ca nu e, daca nu verificati. Atunci cand radonul intra in apa, nivelul lui creste si mai mult. Este un gaz greu – cei mai expusi sunt locuitorii de la parter, dar poate sa urce si a nivelele superioare. Se pare ca una din 15 case contine radon.

Citeşte şi Scrisoarea unui copil bolnav de cancer a înduioşat lumea. După patru zile a murit

Concentratia periculoasa

OMS considera concentratia de 300 unitati de radon pe metru cub de aer drept cea la care trebuie actionat. Cu toate acestea, raporul OMS a ajuns la o concluzie ingrijoratoare: „Nu exista o limita de concentratie a radonului sub care expunerea nu prezinta niciun risc. Chiar si concentratii scazute de radon se pot duce la o crestere usoara a riscului de cancer pulmonar”.

Centrul Comun de Cercetare (JRC) din cadrul Comisiei Europeana (CE) a dat publicitatii in 2014 un studiu in care sunt precizate valorile pragurilor de referinta – 100 de unitati de radon /metru cub de aer (concentratia de la care incep problemele) si 300 de unitati de radon/metru cub de aer (concentratia de la care OMS considera ca trebuie luate masuri).

In Romania, pe 6 % din suprafata tarii (impartita in celule de 10 x10 kilometri), concentratia depaseste pragul de 300 de unitati. Restul suprafetei se incadreaza intre 100 si 300 de unitati de radon pe metru cub de aer. Cifrele folosite de Centrul Comun de Cercetare se bazeaza pe rezultatele Centrului de Radioactivitatea Mediului si Datare Nucleara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, care a elaborat o harta de radon in 16 judete din Transilvania ale carei rezultate finale vor fi publice la sfarsitul anului.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni