‘Nu putem închide oamenii, contravine tratatelor internaționale. Putem doar să ajutăm la salvarea lor pe mare, să ne ocupăm de ei și să-i înregistrăm’, a spus Tsipras cerând din nou o ‘împărțire justă’ a migranților între statele Uniunii Europene.
‘Trebuie să înțelegem mentalitatea refugiaților. Au fost bombardați acasă, și-au riscat viața pentru a ajunge în Grecia, poarta Europei. Dar pentru ei Mecca este undeva mai la nord!’, a adăugat premierul grec, făcând aluzie la dorința migranților de a se stabili în statele dezvoltate ale UE.
Prin urmare, ‘pe termen lung nu putem fi o tabără pentru aceste ființe umane care nu vor să rămână aici’, mai ales pentru că este ‘foarte greu să găsești de lucru’ în Grecia, a explicat Alexis Tsipras.
La fel cum a procedat de mai multe ori în ultimele săptămâni, premierul grec a criticat din nou restricțiile privind deplasarea migranților instituite de statele situate pe ruta balcanică, acuzându-le că ‘distrug Europa’ și că ‘nesocotesc regulile’ convenite la summiturile europene, cu o zi în urmă cerând și ‘sancțiuni’ împotriva acestor țări.
Citeşte şi Mesajul preşedintelui Consiliului European către migranţi: NU mai veniţi în EUROPA
În schimb, premierul grec a lăudat țările care dau dovadă de ‘solidaritate’. Acestea din urmă ‘sunt chiar țări cu care am avut mari probleme în timpul crizei financiare’, a mai spus șeful executivului de la Atena, făcând aluzie mai ales la Germania și la recentele pledoarii ale cancelarului Angela Merkel pentru susținerea Greciei, potrivit Agerpres.
Anul trecut circa un milion de migranți au ajuns în Grecia, venind mai ales din Orientul Mijlociu, iar în primele două luni ale acestui an numărul lor a depășit 100.000.
Austria și statele nordice au luat măsuri de limitare a primirii migranților, astfel că și țările de pe ruta balcanică s-au văzut obligate să adopte restricții pentru a evita blocarea migranților pe teritoriile lor. În prezent sunt lăsați să treacă granița greco-macedoneană doar migranții din Siria sau Irak care au acte în regulă. În consecință, peste 30.000 de migranți sunt în prezent blocați pe teritoriul Greciei, iar numărul lor crește de la o zi la alta, astfel că guvernul de la Atena trebuie să amenajeze tot mai multe tabere.
Comisia Europeană a aprobat miercuri un ajutor umanitar excepțional de 700 de milioane de euro pentru statele cele mai afectate de acest aflux.