UPDATE Klaus Iohannis a ajuns în Israel, transmite Agerpres. Preşedintele urmează să înceapă luni seria de întâlniri oficiale pe care le are stabilite, cu preşedintele şi premierul israelian, după care va încheia ziua cu o vizită la Mormântul Sfânt, unde va fi însoţit de Carmen Iohannis.
Programul pentru 7 martie al preşedintelui Klaus Iohannis, anunţat de Administraţia Prezidenţială
09:30
Ceremonia primirii oficiale de către Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin
Ierusalim (Statul Israel), Reședința Prezidențială „Beit Hanasi”
(oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)
09:45
Declarații de presă comune cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin
Ierusalim (Statul Israel), Reședința Prezidențială „Beit Hanasi”
(oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)
10:05
Convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale
Ierusalim (Statul Israel), Reședința Prezidențială „Beit Hanasi”
(oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali)
12:35
Declarații de presă comune cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu
Ierusalim (Statul Israel), sediul Guvernului
(oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)
12:45
Convorbiri tête-à-tête cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu
Ierusalim (Statul Israel), sediul Guvernului
(oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali)
16:15
Întâlnirea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi a doamnei Carmen Iohannis, cu Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea
Ierusalim (Statul Israel), sediul Patriarhiei Ortodoxe-Greacă
(oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)
16:40
Vizitarea Bisericii Sfântului Mormânt
Ierusalim (Statul Israel)
Klaus Iohannis se va întâlni cu lideri ai Parlamentului (Knesset) şi cu alte oficialităţi, dar şi cu reprezentanţi ai disaporei române.
„Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel şi voi avea discuţii, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăţi relaţia dintre România şi Israel”, preciza joi preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă, susţinută la Palatul Cotroceni.
„Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina şi voi avea o întâlnire cu Preşedintele Autorităţii”, a mai precizat şeful statului.
Iohannis a mai spus că vizita de stat a fost stabilită cu multe luni în urmă şi, din aceste motive, nu a putut amâna delegaţia pentru a participa la reuniunile de la Bruxelles. Astfel, l-a mandatat pe premierul Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles:summit-ul liderilor europeni cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor din Consiliul European, reuniuni la care se va discuta despre problema migraţiei.
Decizia sa de a-l delega pe premierul Dacian Cioloş a fost criticată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care a scris, pe Facebook, că „sub perdeaua unei vizite în Israel şi Palestina, preşedintele Iohannis lipseşte de la dejunul de lucru Turcia-UE, urmat de Consiliul European pe tema migraţiei islamiste”. Acesta a mai comentat că niciun alt stat nu îşi permite să fie reprezentat la Consiliul European de un tehnocrat în locul unui politician ales.
Premierul Dacian Cioloș efectuează în perioada 7-9 martie o vizită oficială la Bruxelles și la Haga.
Vizita la Bruxelles începe luni, 7 ianuarie, cu participarea premierului la dejunul de lucru al șefilor de stat sau de guvern ai țărilor Uniunii Europene cu Turcia, precum și la reuniunea informală a membrilor Consiliului European.
Discuţiile liderilor Uniunii Europene cu Turcia vor avea la bază evaluarea Comisiei Europene publicată înaintea summit-ului cu privire la stadiul implementării Planului de Acțiune cu Turcia, precum şi rezultatul discuţiilor preliminare cu Turcia la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene. Obiectivul summit-ului este identificarea progreselor în implementarea Planului de acțiune și ameliorarea substanţială a situației din teren, în special din perspectiva reducerii fluxurilor migratorii şi a combaterii migrației ilegale.
Reuniunea informală a Consiliului European vizează realizarea unui schimb de opinii asupra rezultatului discuţiilor cu Turcia, precum şi asupra evoluţiilor cu privire la celelalte aspecte ale gestionării migraţiei (evaluarea implementării concluziilor Comisiei Europene din februarie a.c.).
În ziua următoare, 8 martie, premierul Dacian Cioloș va avea o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care vor fi trecute în revistă evoluțiile interne ale Uniunii Europene, cu accent pe situația economică, locuri de muncă, criza refugiaților, spațiul Schengen, relația Uniunea Europeană – Marea Britanie, Uniunea Energetică. Vor avea loc discuții și pe dosarele externe ale Uniunii Europene, precum vecinătatea estică, Republica Moldova și Siria. Programul primului-ministru român va continua cu o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care vor fi dezbătute aspecte de securitate regională, prezența NATO în Estul Europei, regiunea Mării Negre, relația strategică UE-NATO. În seara zilei de 8 martie, premierul Dacian Cioloș va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Belgia.
La 9 martie, premierul se va deplasa la Haga, unde va avea un dejun de lucru cu omologul olandez, Mark Rutte, precum și o întâlnire cu președinții celor două camere legislative ale Parlamentului olandez și cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene. Obiectivul vizitei la Haga este consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe dialogul economic și comercial și pe diversificarea cadrului de cooperare dintre cele două state.
La finalul aceleiași zile, premierul Dacian Cioloș va avea o întâlnire cu comunitatea românilor din Olanda, se arată într-un comunicat al guvernului.