Momente ISTORICE pe 23 August şi Arena Naţională. Cum a inaugurat Ceauşescu Universiada în ’81 VIDEO

Naţional Arena a găzduit miercuri seara finala Europa League 2012. Naţional Arena este urmaşul "victoriei socialismului sportiv" din România, "Stadionul 23 August". Au fost construite în epoci diferite cu un scop comun: pentru a fi gazda unor evenimente sportive internaţionale. În 1953, stadionul găzduia cel de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului şi cel de-al patrulea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor pentru Pace şi Prietenie. În 1981, pe stadionul "23 August" Nicolae Ceauşescu deschidea Universiada, Jocurile Mondiale Universitare.
Romania TV
09 mai 2012, 18:44
Momente ISTORICE pe 23 August şi Arena Naţională. Cum a inaugurat Ceauşescu Universiada în '81 VIDEO

În seara de 9 mai 2012, Atletico Madrid şi Athletic Bilbao au jucat pe Naţional Arena finala Europa League. Este cel mai important eveniment sportiv organizat vreodată în România.

Arena Naţională duce mai departe titlul de „cel mai mare stadion al ţării”. Ambele au fost construite pentru a fi gazda unor evenimente sportive internaţionale. Au înghiţit sute de mii de metri cubi de pământ şi de betoane. Construcția la Arena Națională a început în 2007, pe locul fostului Stadion Național, „Stadionului 23 August”, construit în 1953. Stadionul „23 August” a fost construit într-un timp record: numai cinci luni. Pentru construirea Arenei Naţionale, autorităţilor le-au trebuit 4 ani.

Jocurile Mondiale Universitare din iulie 1981, Universiada, desfăşurate la Bucureşti, au fost deschise cu discursul  lui Nicolae Ceauşescu pe fostul stadion „23 August”: Cu toate acestea, nu Ceauşescu a fost figura centrală a evenimentului. Nadia Comăneci a fost cea care a aprins Flacăra Jocurilor.

„Stadionului 23 August” făcea parte din planul de reconstrucţie socialistă a Bucureştiului.

„Parcul de Cultură şi Sport 23 August“ se întindea pe o suprafaţă de 60 de hectare şi a fost inaugurat la 1 august 1953, la doar cinci luni după începerea lucrărilor, cu ocazia celor două evenimente mondiale. Acesta cuprinde atât stadionul cu tot complexul sportiv, cât şi Turnul de Paraşutism, un teatru în aer liber, dar şi actualul Parc Naţional.

La vremea aceea, construcţia era considerată cea mai însemnată din Capitală.

Stadionul avea capacitatea-record de 80.000 de locuri, iar în jurul său se aflau alte terenuri de sport, spaţii de agrement şi cultură. Sportivii aveau la dispoziţie pentru antrenamente 21 de terenuri, dintre care trei de baschet, opt de volei şi patru de tenis.

Arena Naţională are o suprafață de 108.000 m² și o înălțime de șase etaje. Construcția include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferințe și restaurante. Capacitatea este de 55.600 de spectatori, din care 20.000 la tribuna I și 364 pentru presă, cu pupitre individuale.

Stadionul are 94 de căi de acces, ceea ce permite ca evacuarea spectatorilor să se poată realiza în 20 de minute. Arena mai este dotată și cu un cub video, situat deasupra centrului terenului, echipat cu 4 ecrane de 30 m² fiecare.

Bugetul pentru ridicarea arenei a fost inițial de 119 milioane de euro. Când a ajuns la stadiul de finisări, costurile se ridicaseră la 213 milioane de euro, o depășire de buget de 94 de milioane de euro. 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Adevărata salată de boeuf, mici secrete. Unde greșesc multe gospodine
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Coaliția de guvernare stabilește data alegerilor prezidențiale după decizia Curții Constituționale
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă