BNR: Creditele neperformante şi cele în restructurare sunt la un nivel deficitar

Rata creditelor neperformante și cea a creditelor aflate în restructurare sunt, încă, la un nivel 'deficitar', însă în ultimul trimestru al anului trecut au scăzut cu 2,1%, respectiv 1,1%, iar acest inconvenient este compensat de gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, aflat cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%), reiese dintr-o analiză a Băncii Naționale a României.
Iulian Tudor
07 mart. 2016, 12:33
BNR: Creditele neperformante şi cele în restructurare sunt la un nivel deficitar

‘Datele din tabloul de risc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudență, atât la septembrie 2015 cât și la decembrie 2015, performanța fiind superioară mediei europene care se încadrează la ‘intermediar’ cu aproape toți indicatorii. Excepție fac rata creditelor neperformante și cea a creditelor cu măsuri de restructurare care, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE ca fiind deficitară, sunt în declin semnificativ între cele două date de referință menționate (cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante și cu 1,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor cu măsuri de restructurare). Aceste vulnerabilități sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calității activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziționează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% față de aproximativ 44%)’, se arată în analiza BNR, realizată pe baza standardelor Autorității Bancare Europene (ABE). 

BNR: Numărul restanţierilor la Biroul de Credit a crescut la peste 700 de mii de persoane, în ianuarie

În plus, datele analizei arată o îmbunătățire a indicatorilor de profitabilitate, cu ROE în creștere cu 5,6 puncte procentuale în decembrie 2015 (13,2%) față de septembrie același an (7,6%), valoarea acestuia ajungând să fie dublă față de media UE (6,4% la septembrie 2015) și în cel mai bun interval de prudență.

‘Structura bilanțieră este echilibrată și respectă cele mai bune standarde atât în ceea ce privește raportul dintre credite și depozite, cât și cel dintre total datorii și capitaluri proprii. Indicatorii de solvabilitate, deși ușor ajustați spre finele anului 2015, își păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudență’, se mai arată în documentul citat.

BNR a realizat această analiză a sistemului bancar național în baza informațiilor raportate de bănci la nivel individual, dar pe baza metodologiei Autorității Bancare Europene (ABE), care, la rândul său, publică trimestrial astfel de radiografii ale sistemului bancar la nivel european.

Ultimul tablou de bord al riscului a fost publicat de ABE în data de 23 februarie 2016 și se referă la evoluțiile din domeniul bancar european în trimestrul III al anului 2015. Indicatorii sunt grupați pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate și structura bilanțului. Fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudență, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcție de intervalul valoric căruia îi aparține.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Coșul de Paște, prețuri uriașe. Ce produs cumpără românii cel mai mult
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Simboluri și lucruri neștiute despre Săptămâna Patimilor. Orice creștin trebuie să țină cont de ele
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Primă la aniversarea căsătoriei: până la 3.000 de lei! Vezi cum poți beneficia