Traian Băsescu a subliniat că reunificarea celor două state româneşti este singura soluţie pentru a atrage Moldova în Uniunea Europeană.
„Una din motivaţiile pentru care nici astăzi nu există un angajament în a se discuta subiectul reunificării celor două state româneşti este laşitatea. Personal, cred că acum este un moment bun pentru aceste discuţii. Până la urmă, vorbim de o despărţire ordonată de doi criminali, Stalin şi Hitler, care a fost pusă în aplicare de miniştrii lor de Externe, Ribbentrop şi Molotov. De ce n-avem curaj să spunem că nu mai vrem să trăim după modelul fixat de doi criminali? Răspunsul se găseşte exact în afirmaţia mea: laşitatea. Dincolo de laşitate, cea mai mare parte a politicienilor moldoveni vor să aibă ţara lor. (Râde) E una din marile probleme pentru care ei resping sistematic discutarea problemei unirii. Eu am încercat să lansez acest dialog la toate nivelurile, dar pe ei îi auzi întotdeauna cu acelaşi argument al lui Ion Iliescu de la începutul anilor ‘90: „Nu-i momentul!”, a declarat Traian Băsescu într-un interviu pentru Timpul.
Eu am spus întotdeauna că RM n-are nicio şansă să devină membră a UE, ştiind care sunt abordările Uniunii. Vă pot spune că tratamentul aplicat Ucrainei şi, eventual, Belarusului, dacă va vrea vreodată să adere la UE, va fi acelaşi. Adică puteţi avea doar parteneriat cu UE, dar în niciun caz nu veţi fi membri. şi îmi pare rău că spun lucrul acesta. ştiu că propaganda prounioniştilor spune că ei vor duce RM în UE, dar eu vă asigur că nu este adevărat. Priorităţile UE sunt pentru integrarea Balcanilor şi, în următorii 30 de ani, nimeni n-o să refacă harta intereselor Uniunii din acest punct de vedere.
Ce a spus despre un acord cu FMI
Întrebat dacă un acord al Chişinaului cu FMI ar prevede reduceri de pensii şi salarii, ceea ce ar creşte simpatia electoratului pentru partidele proruseşti, fostul şef de stat a raspuns negativ.
„Eu nu am convingerea că un acord cu FMI va fi îndreptat în această direcţie. Când România a fost în criză, în 2010, noi am vrut să reducem temporar nu numai salariile, dar şi pensiile, însă FMI s-a opus foarte puternic. Şi reprezentanţii Fondului vin însoţiţi de Banca Mondială, printre obiectivele principale ale căreia se numără reducerea nivelului de sărăcie. Deci, nu cred că vi se vor cere reduceri de pensii şi salarii. Dar vă pot spune cu certitudine că nu va fi niciun acord cu FMI înainte de alegerea preşedintelui RM”, a punctat Băsescu.
Fostul preşedinte a mai spus că în cele două mandate la Cotroceni s-a întâlnit de două ori oficial cu Vladimir Putin, dar a avut mai multe discuții. La summit-urile care era altceva decât UE sau NATO, dar și la Summit-ul NATO-Rusia, stăteam unul lângă altul și aveam timp de discuții.
Putin este un om foarte puternic, dar cu care se poate discuta.