Senatul A VOTAT legea care permite păşunatul turmelor pe timpul iernii. UPDATE

Senatorii au adoptat OUG care suspendă până în 25 aprilie prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul limitat de câini de la stână şi perioada de păşunat.
Romania TV
08 mart. 2016, 09:41
Senatul A VOTAT legea care permite păşunatul turmelor pe timpul iernii. UPDATE

UPDATE: Senatorii au adoptat, marţi, cu 73 de voturi ”pentru”, 7 voturi ”împotrivă” şi cinci abţineri, Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă care suspendă până în 25 aprilie prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul limitat de câini de la stână şi perioada de păşunat.

Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prevede interzicerea păşunatului animalelor pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie şi limitarea numărului de câini însoţitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal şi unul în zonele de câmpie.

După ce sute de persoane au protestat faţă de aceste prevederi, în decembrie 2015, Guvernul a emis Ordonanţă de Urgenţă pentru a suspenda cele două prevederi până la 25 aprilie 2016.

Proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă va fi trimis spre dezbatere şi vot la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

Comisiile de agricultură și mediu din Senat au acordat săptămâna trecută raport favorabil OUG 60/2015 care suspendă prevederile din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic referitoare la pășunat și numărul de câini de pază.

Legea Vânătorii și a protecției fondului cinegetic prevede interzicerea pășunatului animalelor domestice pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie — 24 aprilie și limitarea numărului de câini însoțitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal și unul în zonele de câmpie. În acest număr sunt incluși și câinii care asigură paza stânei.

Potrivit expunerii de motive a ordonanței, nepromovarea proiectului de suspendare a acestor prevederi în regim de urgență poate avea consecințe nefavorabile în plan economic și social, „cu impact deosebit de grav asupra sectorului zootehnic din România”.

Citeşte AICI expunerea de motive a legii

La finele anului trecut, mii de ciobani au venit la Bucureşti şi au protestat, ocupând chiar curtea Parlamentului, împotriva legii care le interzice să-şi pască turmele iarna şi să aibă mai mulţi câini decât le dă voie legea. Ciobanii se plâng că aceste interdicţii le afectează mult turmele, care sunt puse astfel în pericol.

Mii de ciobanii s-au strâns, pe 15 decembrie, în Parcul Izvor, în faţa Palatului Parlamentului. După un protest paşnic, oierii au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului. Unii au sărit gardurile Parlamentului, intrând în curtea instituţiei, unde au blocat intrările şi ieşirile, potrivit România TV. La Palatul Parlamentului s-au luat măsuri sporite de securitate, jandarmii fiind pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene.

O delegaţie a protestatarilor a intrat în Parlament, la negocieri. Ciobanii au fost primiţi de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul a declarat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii protestatarilor, că va transmite premierului Cioloş revendicările acestora. Guvernul a suspendat prin ordonanţă de urgenţă prevederile legii vanatorii privitoare la păşunat şi la dreptul de a avea un anumit număr de câini.

Protestul nu a fost lipsit de incidente, senatoarea Cristiana Anghel având o altercaţie cu un cioban, căruia i-a spus că este prost.

Citeşte şi: Mii de ciobani au PROTESTAT la Parlament: Oamenii au sărit gardul. Amendă de 20.000 de lei pentru organizator VIDEO

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Prințesa Catherine de Wales: Tratamentul împotriva cancerului, încheiat cu succes
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...