Klaus Iohannis a declarat marți că România susține eforturile pentru găsirea unei soluții durabile în Orientul Mijlociu.
„Procesul de Pace din Orientul Mijlociu reprezintă un subiect de maxim interes pentru noi, în contextul în care evoluțiile din regiune au consecințe majore inclusiv asupra statelor europene. România susține eforturile pentru găsirea unei soluții durabile și cuprinzătoare, de natură să satisfacă atât cerințele părții israeliene, cât și ale părții palestiniene de a trăi în pace și securitate, de a se dezvolta liber în propriile state”, a afirmat Iohannis, în declarația comună cu președintele Knessetului, Yuli Edelstein.
Șeful statului a menționat importanța efortului comun pentru combaterea terorismului și a subliniat necesitatea unor măsuri susținute ”care să împiedice răspândirea ideologiei extremiste”, mai ales în rândul acelor categorii vulnerabile la acest tip de mesaje.
„Educația rămâne cel mai puternic instrument de canalizare a energiilor spre generarea păcii și prosperității pentru toți, în detrimentul proliferării violenței și urii. Imnul dumneavoastră național vorbește despre speranță, iar speranța se dezvoltă acolo unde este pace. Parlamentul este, prin excelență, cel mai potrivit cadru de manifestare a aspirațiilor de bună înțelegere și de găsire a celor mai potrivite modalități de aplanare a conflictelor”, a adăugat Iohannis.
El a mai spus că Parlamentul Israelului reprezintă o adevărată platformă a democrației și a arătat că relațiile româno-israeliene sunt foarte strânse.
În context, șeful statului a susținut necesitatea consolidării cooperării parlamentare între România și Israel. „Pentru că ne aflăm într-un forum al dialogului, cred în necesitatea întăririi cooperării parlamentare dintre țările noastre, în contextul provocărilor cu care ne confruntăm cu toții la nivel mondial”, a punctat Iohannis.
El a subliniat că o contribuție semnificativă la consolidarea și dezvoltarea Israelului a fost adusă de comunitatea israelienilor originari din România, iar în același timp cultura și civilizația românească sunt îmbogățite de aportul unor personalități de origine evreiască remarcabile.
Pe de altă parte, șeful statului s-a declarat convins că țara noastră își va aduce o contribuție importantă, odată cu preluarea președinției, la realizarea obiectivelor Alianței Internaționale de Comemorare a Holocaustului, respectiv promovarea educației, comemorarea și cercetarea Holocaustului, și a arătat că sprijinul Israelului pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat este foarte important.
Președintele Knessetului a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Israelului în toate forurile internaționale. „Sunt convins că veți continua să fiți alături de noi, veți continua lupta împotriva antisemitismului (…) România fiind un stat pionier în forurile europene în acest sens”, a spus Yuli Edelstein.
El a arătat că președintele Klaus Iohannis este un adevărat prieten și a mărturisit că și el a fost profesor. „Am descoperit că avem un trecut comun. Și eu am fost profesor în fosta Uniune Sovietică. Nu am avut privilegiul să predau limba și cultura ebraică, dar acest lucru m-a adus în situația în care sunt acum, să vă primesc”, a spus președintele Knessetului.
Președintele Klaus Iohannis și-a început duminică vizita de stat în Israel și Palestina, care se va încheia vineri.