„Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situația politică din România, de stabilitatea economică pe care o avem, de maturizarea societății românești care este capabilă să își asume, ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilități, inclusiv în privința luptei împotriva corupției și a independenței justiției. Societatea românească a demonstrat deja asta în ultima perioadă și acest gen de argumente sunt importante și în poziția pe care partenerii noștri europeni o vor lua, inclusiv vizavi de acest gen de decizii politice (n.r — integrarea în Spațiul Schengen)„, a afirmat Cioloș într-o conferință de presă comună cu Mark Rutte.
Premierul român a precizat, legat de percepția Olandei în ceea ce privește progresul României pe MCV și pe Schengen, că este extrem de important dialogul la nivel înalt între cele două state pentru a da ocazia autorităților române să explice mai bine realitățile din România
„Cred că acest gen de dialog care nu a avut loc de mulți ani de zile la nivel înalt, la nivel de prim-ministru, este important pentru că ne permite și nouă să explicăm care sunt realitățile din România. De multe ori, decizii la Bruxelles sau în unele state membre se bazează pe analize care sunt mai superficiale și care nu sunt bazate totdeauna pe o cunoaștere profundă a realităților„, a spus Cioloș.
La rândul său, premierul Mark Rutte a arătat că prin raportul MCV din luna ianuarie Comisia Europeană ”a constatat că s-au făcut pași importanți” în reforma justiției și în lupta împotriva corupției.
Premierul Dacian Cioloș şi Mark Rutte au discutat şi despre crearea unui sistem european de pază de coastă și de frontieră, idee susţinută de Rom,ânia, care ar putea chiar să ofere un sediu pe teritoriul său.
„Noi susținem ideea aceasta a unui sistem european de pază de coastă și de frontieră care să vină și să întărească ceea ce FRONTEX-ul face în momentul de față și care să vină în complementaritate cu capacitățile naționale de control ale frontierelor. (…) Este o idee bună și în măsura în care găsim soluții pentru a păstra drepturile suverane ale statelor membre dar și pentru a asigura o coordonare europeană, România nu numai că va susține această idee, dar i-am spus și premierului olandez, România este gata chiar să se ofere pentru ca un sediu al unei părți a acestei agenții să fie în România”, a spus Cioloș într-o conferință comună cu Mark Rutte.
El a subliniat că țara noastră a făcut investiții importante în ultimii ani pentru aderarea la spațiul Schengen și protejarea frontierelor.
„Avem cele mai moderne sisteme din Europa de protecție a frontierelor și vedem că ele funcționează. Deci, România în acest domeniu poate să contribuie și o face deja în mod activ și suntem gata să facem și mai mult”, a precizat Cioloș.
Premierul Rutte a felicitat țara noastră pentru colaborarea la mecanismul de relocare a migranților și a arătat că astfel de sprijin reduce presiunea migraționistă asupra Greciei.