„Decizia CCR are mai multe efecte care vizeaza activitatea noastra, spre exemplu metoda in care vom pune in aplicare mandatele de de supraveghere tehnica. Conform legii, pentru punerea in aplicare a mandatelor procurorii puteau apela la organe de politie sau alte organe specializate, spre exemplu SRI. Erau mai multe posibilitati prin care DNA folosea resursa umana si dispozitivele tehnice ale altor institutii. Potrivit legii, dintre parchete, doar DIICOT si DNA pot avea tehnica de supraveghere. DNA are un serviciu tehnic care functioneaza de 11 ani, DIICOT nu are. Noi avem un serviciu tehnic constituit din 24 de persoane- 23 de politisti si un procuror. Nu am avut in anii anteriori suficiente resurse sa lucram doar cu serviciul nostru tehnic astefel incat apelam la alte servicii. Fiind atat de multe activitati diversificate, 24 de oameni nu puteau asigura toate aceste activitati in mai multe dosare. Odata cu intrarea in vigoare a deciziei CCR, nu vom mai putea folosi aceste alte servicii. Insa CCR nu exclude utilizarea infrstructurii„, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Digi24.
Procurorul şef a vorbit şi despre resursele necesare DNA pentru a face faţă cu brio acestor schimbări: „Noi am facut si o estimare: aproximativ 130 de politisti si 10 milioane de euro. Este o evaluare temporara care se bazeaza pe folosirea acestei infrastructuri existente. În legatura cu dosarele aflate pe rol, nu ar trebui sa aiba efecte asupra probelor legal administrate. Anumite persoane care sunt implicate in dosare DNA au invocat aceasta exceptie. Orice as spune in aceasta seara ar insemna sa comentez o cauza in curs. Probabil dupa publicare vor mai fi si altele”.
Laura Codruţa Kovesi a spus clar şi răspicat că lupta anticorupţie va continua, dar că în acelaşi timp se va pune accent şi pe o strategie de descurajare a corupţiei: „Lupta anticoruptie va continua insa va exista o incetinire cauzata de lipsa de resurse. Este bine ca DNA sa obtina in fiecare an mai multe condamnari? Este bine pentru tara sa avem mai multi corupti? De aceea este bine ca aceasta activitate a DNA sa fie derulata in paralel cu o strategie de descurajare a coruptiei. De 3 ani de zile am semnalat constant ca avem nevoie de o strategie de descurajare a coruptiei„, a zis procurorul şef al DNA.
Potrivit unui nou articol din Codul de Procedură Penală, Serviciul Român de Informații (SRI) sau „alte organe specializate ale statului” nu vor mai putea duce la îndeplinire mandatele de supraveghere tehnică (interceptări ale convorbirilor telefonice, înregistrări audio-video ambientale etc.), solicitate de procurori în cursul cercetării penale și aprobate de judecători.