Augustin Zegrean, despre motivarea CCR: Noi nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat doar două-trei cuvinte VIDEO

Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a declarat, joi, după ce Curtea Constituţională a dat motivarea prin care SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele penale, că "nimeni dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii".
Iulian Tudor
10 mart. 2016, 08:54
Augustin Zegrean, despre motivarea CCR: Noi nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat doar două-trei cuvinte VIDEO

Augustin Zegrean a declarat că procesele penale nu vor fi afectate de decizia CCR şi a dat exemplul altor ţări unde interceptările nu sunt admise ca mijloc de probă în procesele penale.

„Cu siguranţă vă spun ce vă spuneam şi la început – nimeni nu poate scăpa ca urmare a acestei decizii. Urmărirea penală s-a făcut şi când nu existau interceptări, urmărirea penală se va face întotdeauna şi cred că legea trebuie să spună cine poată să o facă. Ştiţi că în Anglia nu pot fi folosite interceptările ca probă în proces? Şi nimeni nu a fost condamnat vreodată doar pe o înregistrare. Dacă o înregistrare nu este susţinută de probe, nu poate nimeni să fie condamnat”, a spus Augustin Zegrean.

Revizuirea s-a introdus din 2010, de cand dosarele nu se mai suspenda, cand se invoca exceptia de neconstitutionalitate, ca sa se dea posibilitatea celui care a invocat exceptia sa face cerere de revizuire in situatia in care i se admite exceptia si intre timp dosarul lui s-a judecat. Deci numai celui in dosarului caruia s-a pronuntat decizia poate sa faca revizuire sau cei care aveau deja invocata o exceptie de neconstituionalitate. Restul nu mai pot sa faca, a mai explicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Preşedintele CCR a spus că odată cu această decizie „nu se schimbă lumea”, şi că urmărirea penală se va face de către procurori şi poliţia judiciară.

„De la această decizie a Curţii nu se schimbă lumea, ci doar urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii şi poliţia judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlăturat doar două-trei cuvinte, respectiv “şi alte organe specializate ale statului”, pentru că nu se înţelegea cine erau aceste organe, acum am aflat si noi cine era organul ala specializat al statului care facea interceptarile„, a afirmat preşedintele CCR.

CCR motivează decizia în cazul interceptărilor: SRI nu are atribuţii de cercetare penală

Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală. Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR) a anunţat printr-un comunicat de presă, miercuri, că „se impune o suplimentare structurii cu 1.000 de posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie precum şi rectificarea bugetului instituţiei cu 30 de milioane de euro”.

Curtea constată că legiuitorul a inclus, în cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, pe lângă procuror, organul de cercetare penală şi lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei şi a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii„, a explicat CCR în motivarea deciziei.

Totodată, Curtea Constituţională susţine că „sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” apare ca fiind lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, nepermiţând subiecţilor să înţeleagă care sunt aceste organe abilitate să realizeze măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor”.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, mai exact articolul care arată cine execută această supraveghere (interceptări ale comunicaţiilor, înregistrări audio-video ambientale).

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituţia şi este neclară.

CITEŞTE ŞI: Kovesi: Neconstituţionalitatea interceptărilor SRI, invocată deja în dosare DNA. Ce mari dosare sunt afectate

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Zodiile care câștigă la loto înainte de Revelion. Norocul e de partea lor, se vor îmbogăți
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Incendiu într-un club din Sighișoara: 150 de persoane s-au autoevacuat fără victime
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)