Ce efecte va avea legea antifumat asupra producătorilor de ţigări. De unde vine pericolul cel mai mare

Peste câteva zile intră în vigoare legea antifumat, dar, surprinzător, nu asta este cea mai mare problemă pentru industria de tutun. Reprezentanţii industriei şi-au făcut o estimare a evoluţiei consumului de tutun în urma intrării în vigoare a legii, însă temerile lor vin din altă parte. Gilda Lazăr, reprezentantul unuia din marii producători, explică în exclusivitate pentru RomaniaTV.net câţi bani ar putea pierde statul din cauza legislaţiei în domeniu.
Bobi Neacşu
11 mart. 2016, 07:08
Ce efecte va avea legea antifumat asupra producătorilor de ţigări. De unde vine pericolul cel mai mare

Legea antifumat nu va reduce consumul de ţigări. Aceasta este previziunea industriei de tutun din România şi se bazează pe experienţa altor ţări, spune Gilda Lazăr, directorul de comunicare JTI România.

Probleme vor fi însă pentru angajatori, care vor trebui să regândească spaţii de fumat pentru angajaţi în afara clădirilor unde lucrează.

„Vă pot spune că în alte ţări în care s-a introdus această lege nu a scăzut consumul. Ca angajator va trebui să desfiinţăm fumoarele de pe etaje în care am investit nişte mii de euro şi va trebui să luăm un corp pe care să-l punem în curte cu un perete şi acoperiş. Sunt prevederi absolut absurde, dar va trebui să ne conformăm. Degeaba am investit în fumoare civilizate”, a declarat Gilda Lazăr pentru RomaniaTV.net.

Ţigările pot dispărea de pe piaţă

În schimb, reprezentantul industriei avertizează asupra altei chestiuni, care ar putea avea efecte negative nu numai asupra veniturilor producătorilor de ţigări, dar şi asupra bugetului de stat.

Gilda Lazăr spune că întârzierea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun ar putea bloca producţia de ţigarete. Prin stoparea activităţii industriei statul ar putea pierde 250 de milioane de euro lunar.

„S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale şi să oprim producţia”, avertizează Gilda Lazăr. Reprezentantul industriei de tutun acuză autorităţile că transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE nu s-a făcut la timp. Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE este 20 mai 2016, însă Gilda Lazăr subliniază că legea şi normele de aplicare ar fi trebuit să existe încă din luna decembrie 2015, pentru ca industria să poată fi conformă cu termenul de 20 mai.

„Transpunerea nu s-a făcut la timp. Teoretic, suntem obligaţi să conformăm producţia la 20 mai, dar ne aflăm în situaţia în care nu avem lege şi nu avem norme. Asta este marea problemă. S-ar putea ca la vară să nu putem vinde ţigarete legale. Directiva a fost aprobată acum doi ani, trebuia transpusă în legislaţia statelor membre astfel încât la 20 mai 2016 noi să putem produce conform prevederilor noi directive”, a declarat Gilda Lazăr.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern pe 24 februarie şi a fost trimis la Senat pe 4 martie, iar Senatul are termen pentru aprobare 24 aprilie.

„Până ajunge în Camera Deputaţilor mai durează o săptămână, iar deputaţii ar trebui să aprobe între 1 şi 20 mai. Guvernul consideră că pana în 20 mai ar putea fi aprobată legea, dar nu exista nicio garanţie că poate fi aprobată, iar noi nu putem porni investiţiile pentru a schimba pachetele şi procesele de producţie în absenţa legii”, a mai precizat Gilda Lazăr.

Investiţiile necesare pe toată industria pentru respectarea Directivei UE s-ar ridica la 35 de milioane de euro.

„Teoretic, legea ar trebui să fie aprobată până în 20 mai, iar noi ar trebui să avem producţia conformă tot pe 20 mai. Normele de aplicare a legii ar trebui să apară la o lună după publicarea acesteia. Cum poţi fi conform cu o lege care nu există şi nişte norme care nu există? Eu înţeleg că sunt tehnocraţi, dar nu au nicio idee despre ce înseamnă economie, despre ce înseamnă producţie şi despre ce înseamnă un proces legislativ normal”, a spus Gilda Lazăr.

În opinia ei, consecinţele sunt următoarele: blocaj în producţie, blocaj  în comercializarea produselor legale.

„Nu producem, nu avem ce să vindem, iar dacă noi nu vindem creşte contrabanda. Dacă noi nu vindem, nu plătim taxe. Dacă noi nu plătim taxe, bugetul de stat pierde 250 de milioane de euro pe lună. Aceasta este media contribuţiei industriei tutunului la bugetul de stat. Suntem al doilea mare contribuabil la buget. Anul trecut industria tutunului a contribuit din toate taxele cu aproximativ 3 miliarde de euro la buget”, a pus ea lucrurile în context.

Citeşte şi: Legea antifumat ar putea fi amânată pentru luna mai. Guvernul ia în calcul modificări în şedinţa de miercuri

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni