Aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă la următorul Consiliu European extraordinar, programat pentru 23 mai, va participa el sau președintele Băsescu.
„Știu de Consiliu. Știți foarte bine că există o anumită dispută între președinte și mine, nu aș vrea să rezolv această dispută în fața presei. Voi discuta lucrul acesta cu președintele. Nu am contestat și nu voi contesta niciodată atribuțiile constituționale ale președintelui României în ceea ce privește politica externă, însă, în viziunea mea cel puțin, viziune care este împărtășită în Europa, problemele Uniunii Europene nu mai sunt probleme de politică externă, ci sunt problemele noastre, comune și sper să găsim o soluție bună pentru România, pentru că un nou conflict pe această temă nu cred că e dorit de nimeni„, a răspuns Ponta, citat de Mediafax.
Premierul se află la Bruxelles, pentru o vizită de o zi în care are programate întâlniri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională, cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, cu Hannes Swoboda, preşedintele Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, şi cu Sergei Stanishev, preşedintele Partidului Socialist European.
El are prevăzută o întrevedere şi cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Controversa legată de nivelul reprezentării României la Consiliul European este una mai veche.
Cu ocazia reuniunii de iarnă a Consiliului European, în decembrie 2011, liderul PSD îi cerea lui Traian Băsescu să precizeze public care este mandatul cu care el merge la această reuniune.
„Traian Băsescu este singurul şef de stat care merge neînsoţit de premier la acest Consiliu. În acelaşi timp, nu spune nimănui ce va face acolo, dar votează în numele României. M-am întâlnit zilele trecute cu preşedintele SPD din Germania, care mi-a spus că Angela Merkel, de fiecare dată când participă la astfel de întruniri, are o consultare cu opoziţia şi informează Parlamentul german cu privire la poziţia pe care urmează să o adopte. Traian Băsescu merge fără premier şi fără un mandat, dar votează în numele României„, spunea atunci Victor Ponta.
Ulterior, preşedintele Băsescu a prezentat poziţia pe care o va susţine în cadrul Consiliului European, dar a precizat că mandatul în chestiuni de politică externă îi este dat de către prevederile Constituţiei care îi acordă prerogative extinse în acest domeniu.
Explicaţia lui Băsescu nu l-a convins pe Ponta care a spus că problemele de politică externă necesită un mandat din partea Guvernului sau Parlamentului.
„Spre deosebire de ceilalţi şefi de state care se vor duce acolo, domnul Băsescu nu are nici un mandat. Deci, el nu are un mandat de la Guvern, sau de la Parlament, cum au făcut Angela Merkel sau Sarkozy. V-am dat exemple de oameni responsabili, pe doamna Merkel, pe domnul Sarkozy, care s-au dus şi au luat mandat de la guvern, care au discutat cu Opoziţia. Mi se pare că ne minte şi îşi bate joc de români, aşa cum ne-a minţit în 2008 când ne spunea că România nu a intrat în criză”, a mai declarat Ponta.