Pe 10 martie, procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune față de deputatul Cristian Rizea, după ce Camera Deputaților a respins cererea de arestare preventivă a acestuia.
Potrivit DNA, la data de 2 decembrie 2009, Cristian Rizea a primit de la omul de afaceri Lucian Colțea (cetățean american) suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro — în total 300.000 euro — pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două instituții, Regia Autonomă-Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna. Pentru a ascunde proveniența sumei de 300.000 de euro, primită de deputat ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, mai arată DNA.
Rizea este acuzat și că a încercat să influențeze doi martori din dosarul în care era cercetat de procurorii anticorupție.
„În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici„, arată DNA.
În același dosar, omul de afaceri Lucian Colțea este cercetat de procurori în arest la domiciliu.