Sindromul ovarelor polichistice
O afecţiune care afectează femeile, sindromul ovarelor polichistice, poate favoriza apariția kilogramelor în plus. Este vorba despre un dezechilibru hormonal, care afectează ovulaţia.
Boala presupune apariţia multor chisturi mici la nivelul ovarelor. În afară de acumularea de kilograme în exces, boala se poate manifesta şi prin modificări ale ciclului menstrual, sângerări vaginale, apariţia unor fire de păr în exces, în special pe faţă, dar și schimbări bruşte de dispoziţie.
Sindromul Cushing
Sindromul Cushing poate duce la exces de kilograme. Depunerile de grăsime sunt mai ales în jurul gâtului, iar fața persoanelor afectate de boală este umflată.
Boala apare atunci când organismul este expus la doze mari de cortizol, cunoscut și drept hormon al stresului, din cauza administrării unor medicamente, dar și din cauza unor tumori necanceroase. Boala afectează mai des femeile decât bărbații și apare între 20 și 50 de ani.
Totodată, și istoricul familiei contează. Un copil are un risc cu 15% mai mare de a fi obez, chiar dacă părinţii lui au o greutate normală, cu 40% mai mare, dacă unul dintre părinţi este obez şi cu 80%, în cazul în care ambii părinţi sunt obezi.
Depresia
Persoanele care suferă de depresie sunt mai predispus la îngrășare, în comparație cu cele care nu au probleme de sănătate. Asta pentru că multe pastile antidepresive cauzează acumularea de kilograme în plus.
Totodată, un studiu publicat în Jurnalul American al Sănătății Publice a arătat că persoanele care sunt supărate câștigă mai ușor în greutate fiindcă pot consuma mai multe alimente bogate în calorii și în grăsimi.
Hipotiroidia
Hipotiroidismul, afecțiune a glandei tiroide – organismul nu mai secretă suficienți hormoni, se manifestă prin încetinirea metabolismului.
Așadar, persoanele care suferă de această boală sunt mai predispuse la îngrășare. De aceea, înainte de a te apuca de orice cură de slăbire, este foarte important să mergi la medic, pentru analize medicale amănunțite.