„În ce privește Prima casă, mi se pare o intoxicare din partea Băncii Naționale. Programul Prima casă nu va dispărea. Vă spun cu toată convingerea. Legea Dării în plată nu poate anula garanția statului pentru că numai așa ar putea dispărea Prima casă. Garanția statului este o garanție suverană. La articolul I al legii vă rog să observați că legea se aplică persoanelor fizice consumatori, codebitori, coplătitori, ori, statul român în programul Prima casă are calitate de fideiusor, dar statul român nefiind consumator nu poate fi beneficiar al legii. Cu lucrul ăsta cred că ne-am lămurit”, a spus Zamfir, potrivit Agerpres.
El a precizat că dorința sa este ca Programul Prima casă să nu fie scos din lege.
„Ce nu ni se spune, tinerilor în principal, și ce nu s-a discutat public în legătură cu programul Prima casă este ce se întâmplă cu un semnatar al programului Prima casă în momentul în care acesta nu mai poate plăti. În momentul în care acesta nu mai poate plăti, statul român plătește, prin Ministerul de Finanțe, acea garanție de 50% către bancă. Bineînțeles, i se va executa și casa, iar acel cetățean, peste nu știu câți ani, se va trezi și cu casa luată și cu ANAF pe capul lui care va trebui să recupereze acea sumă de bani pe care statul a plătit-o pentru el. Ori, dorința mea ca programul Prima casă să nu fie scos de la Legea dării în plată este tocmai pentru că dorim ca și cei care au semnat un contract prima casă să fie protejați, anume să nu mai fie urmăriți după ce li se execută imobilul de către ANAF până la sfârșitul vieții. Dobânzile de la ANAF sunt cu mult mai mari decât la bănci”, a mai afirmat deputatul.
Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.
În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.