Avocaţii lui Puiu Popoviciu a cerut, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, anularea mai multor interceptări ambientale, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind înregistrările făcute de SRI.
În replică, judecătorii au arătat că decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Nu are rost, decizia este general valabilă şi obligatorie din momentul publicării. Dacă fac referire în declaraţia noastră râd şi curcile. Dar râd pentru că zic că ăştia judecă pe un proiect, nu ştim dacă va fi publicată. Viaţa e complexă şi are multe aspecte”, a răspuns judecătorul.
Avocaţii au mai cerut ca, până la următorul termen, din 31 martie, DNA să răspundă la o adresă a instanţei şi să precizeze care este instituţia care a pus în executare mandatul de supraveghere tehnică în acest dosar.
„Dacă se acceptă, înţelegem să formulăm şi alte cereri şi excepţii”, a spus unul dintre avocaţi.
Procurorul a cerut respingerea acestei cereri, argumentând că probele respective au fost realizate de organul statului stabilit prin lege.
Curtea urmează să hotărască dacă va emite adresa. Procurorul de şedinţă a depus referatul de începere a urmăririi penale pe numele lui Gigi Becali, pentru mărturie mincinoasă, după ce, la termenul anterior din procesul lui Popoviciu, finanţatorul Stelei nu şi-a menţinut declaraţiile date în faţa anchetatorilor în dauna lui Popoviciu.
Imediat, avocaţii lui Popoviciu au cerut să se depună tot dosarul lui Becali, iar DNA a cerut reaudierea acestuia.
„Obţinerea probelor prin violenţă sau ameninţări este interzisă. Propunerea de reaudiere a lui Becali este contrară legii. Începerea urmăririi penale e o constrângere psihică”, au susţinut în replică avocaţii lui Popoviciu.
Instanţa urmează să se propnunţe şi pe cererea DNA. În decembrie 2012, omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost trimis în judecată pentru cumpărarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.
Alături de el, au fost deferiţi justiţiei şi rectorul de atunci al Agronomiei, Ioan Niculae Alecu, şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici.
Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.
„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, notează procurorii în documentul citat.
În urma eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 de hectare a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, potrivit DNA.