Decizia CCR privind interceptările, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Curții Constituționale a României referitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor privind efectuarea supravegherii tehnice de "alte organe specializate ale statului" a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.
Iulian Tudor
14 mart. 2016, 20:14
Decizia CCR privind interceptările, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul României a adoptat, vineri seară, în şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind interceptările, necesară după ce CCR a declarat neconstituţional articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că pentru punerea în acord a legislaţiei cu hotărârea CCR a fost necesară modificarea prin această OUG a mai multor acte normative.

„Am propus Guvernului o ordonanţă la care am conlucrat cu toate unităţile de parchet, cu SRI, cu ICCJ. Le mulţumesc tuturor, şi Ministerului de Interne, care a înţeţeles că urgenţa este atât de mare, încât nu aveam altă posibilitate de a elimina elementul uman decât prin detaşarea unor poliţişti la DIICOT şi Ministerul Public, care să aibă exclusiv competenţe de poliţie judiciară”, a explicat Raluca Prună.

CITEŞTE ŞI Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR şi OUG

„În întocmirea proiectului de OUG am avut în vedere două principii. Primul este că avem singură infrastructură care poate face posibilă punerea în aplicare a mandatelor de ascultare. A doua premisă de la care am plecat a fost să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală. Este un act cu putere de lege, prin care am modificat Codul de procedură penală, art 142, alin. 1, în sensul de a-l aduce în acord cu cerinţele deciziei Curţii, alin. 2 – în sensul de a clarifica cum anume se realizează activitatea de punere în executare a procedurii de organele de cercetare penala sau lucrătorii specializaţi din cadrul Poliţiei care folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi procedurile adecvate. Am clarificat puţin ce înseamnă organe de cercetare penală speciala şi când pot fi puse mandate de supraveghere tehnică”, a subliniat Raluca Prună, explicând că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structura care se va ocupa de executarea mandatelor de ascultare, va fi sub controlul şi supravegherea preşedntelui ICCJ sau a unui judecător anume desemnat pentru acest lucru.

„CSAT a avizat favorabil proiectul (ordonanţei de urgenţă privind interceptările, n.r.) şi adoptarea lui de către Guvern va reprezenta o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă atât instituţiile statului, cât şi opinia publică”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreiaa fost analizată decizia CCR 51/16.02.2016, privind neconstituţionalitatea folosirii de interceptări realizate de SRI în dosarele penale.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca decizia CCR să fie respectată şi pe cea de punere în acord a legislaţiei cu norma Curţii. „Acest al doilea aspect ţine de nevoia de a asigura cadrul neîntrerupt pentru ca justiţia să îşi facă datoria. Fie ca e vorba de cazuri de siguranţă naţională, fie de cazuri de corupţie. Guverul a propus un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Acest proiect de act normativ e destinat să ofere într-o primă etapă o soluţie. Ulterior, forul legislativ poate avea în vedere şi alte soluţii pe care să le dezbată cu instituţiile interesate. Sunt opinii că activitatea Parchetelor, în afara aparaturii, ar fi afectată. Ordonanţa de urgenţă vin să răpundă exact acestei preocupări”, a subliniat Klaus Iohannis.

În proiectul Ordonanţei de Urgenţă să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi să stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale. Totodată Centrul va asigura organelor de urmărire penală accesul nemijlocit şi distinct la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală, în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Ordonanţa prevede şi că Ministerul Public este autorizat să obţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'