Cum tratezi corect bronşita

Respirația șuierătoare, senzația de strângere în zona pieptului, urmată de tuse și mucozități galbene sau verzi sunt simptome specifice bronșitei, o inflamație a mucoaselor căilor respiratorii. Pentru că poate duce la complicații grave, nu trebuie neglijată.
Alina Costache
15 mart. 2016, 11:16
Cum tratezi corect bronşita

Denumită popular „răceală la plămâni”, bronșita apare, de regulă, după o răceală, neglijată sau tratată incorrect, manifestându-se în special prin tuse cronică. Pentru că manifestările bolii sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni, cum sunt astmul, sinuzita, cancerul pulmonar, este important să nu amâni vizita la medic. Doar așa vei primi un diagnostic și un tratament corect.

Afecțiunea se manifestă și prin febră (în jur de 38 de grade Celsius), senzația de lipsă de aer, durere în piept care se accentuează când se inspiră adânc și respirație șuierătoare.
Când bronhiile se inflamează, căile respiratorii se îngustează şi secretă mult mucus care le blochează. Tusea este modul prin care organismul încearcă să elimine aceste secreţii pentru a putea respira din nou cu ușurință.

Acută sau cronică?
•Bronșita acută durează mai puțin de 6 săptămâni și apare la 3 sau 4 zile după răceală și gripă. În fază incipientă, tusea este uscată, evoluând într-una productivă. Este mai frecventă în sezonul rece, fiind cauzată de virusuri.
Totodată, fumul de țigară, produsele chimice de curățare sau praful pot duce la dezvoltarea afecțiunii. Medicul poate depista boala ascultând plămânii cu stetoscopul.
• Cronică. În această fază, bronhiile (căile care transportă aerul spre plămâni) sunt inflamate, favorizând îngustarea lor și apariția respirației greoaie. Simptomul caracteristic al acestei boli este tusea productivă.
Afecțiunea apare în urma expunerii îndelungate la fum, praf ori gaze toxice și recidivează de-a lungul a doi sau mai mulți ani. Doctorul o poate identifica în urma efectuării unei radiografii pulmonare și a spirometriei.
Atenție! Mergi de urgență la medic dacă respiri cu dificultate, tușești de mai bine de 4 săptămâni și ai febră.
Ce tratament este indicat
Cazurile de bronșită acută se tratează acasă. Tratamentul include:
• evitarea expunerii la substanțe iritante;
• consumul suficient de lichide (apă, supe, ceaiuri, sucuri naturale), cu scopul de a ameliora tusea;
• evitarea consumului de cafea și de alcool, întrucât deshidratează organismul;
• odihnă;
• un nivel optim de umiditate în casă (între 40% şi 60%).

Spirometria ajută la diagnosticare
Spirometria este o procedură medicală precisă, utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni pulmonare, cum este bronşita cronică.
Testul se face cu un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni. Investigația durează câteva zeci de minute și se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Prețul ei începe de la 15 lei în clinicile private.
Ce complicații poate da
Netratată, bronșita poate duce la emfizem pulmonar, penumonie sau recurența bronșitei. De aceea, este bine să ne vaccinăm antigripal. În felul acesta, șansele îmbolnăvirii sunt foarte mici.

Dr. Simona Farcaș
medic primar medicină de familie Centrul Medical ProVita – Diagnostic și tratament, București
Se poate preveni apariția bronșitei acute prin: evitarea fumului de țigară (acesta scade capacitatea organismului de a elimina bacteriile și virusurile și poate duce la producerea de infecții respiratorii), renunțarea la fumat, evitarea aprinderii focului cu rumeguș și a contactului cu persoanele care au infecții ale tractului respirator superior, spălarea mâinile cu apă caldă și săpun pentru a distruge agenții patogeni, vaccinarea împotriva gripei, folosirea unui umidificator pentru a evita uscarea tractului respirator.

Află ce remedii ajută la tratarea bronșitei AICI

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Capital.ro
UE dă ordin. Se schimbă regulile privind mâncarea: Dezvoltăm o nouă viziune
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Codul Rutier. Cum se numerotează corect benzile în sensul giratoriu
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă din nou ora în România. Dăm ceasurile înapoi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
Jannik Sinner câștigă pentru prima dată US Open și devine primul campion italian la simplu masculin
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...