„Vrem — nu vrem, convergenţa reală ar trebui să fie adevăratul proiect de ţară, iar convergenţa nominală ar decurge până la urmă din prima. Ceea ce trebuie să ne asumăm este această convergenţă reală, care să se vadă în gradul de dezvoltare a României, în capacitatea României de a susţine pe termen lung această eventuală aderare la zona euro”, a declarat Cioloş în contextul adoptării monedei euro.
Pe de altă parte, prim-ministrul a explicat de ce România continuă să dorească să fie parte la proiecte europene precum zona euro sau Spaţiul Schengen, chiar dacă acestea „trec prin momente grele”.
„E important să ne menţinem aceste ţinte nu ca un scop în sine, ci în primul rând pentru a ne dovedi nouă înşine că suntem în măsură să respectăm şi să integrăm în modul nostru de dezvoltare anumite criterii care sunt de bun-simţ, dincolo de faptul că ele sunt criterii pentru a avea acces la un spaţiu european în care într-adevăr se iau deciziile şi în care se defineşte viitorul UE. Dacă vrem să fim parte a UE şi parte completă a procesului decizional şi a locului în care se defineşte viziunea şi viitorul Europei, cred că avem nevoie să ne asumăm şi aderarea la diferite sfere de dezvoltare europeană”, a arătat Dacian Cioloş, conform Agerpres.