Augustin Zegrean, despre modificările CCR la Codul Penal: Uneori, avocaţii sunt mai inspiraţi decât legiuitorul

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a comentat deciziile de neconstituţionalitate asupra Codurilor penal şi de procedură penală, afirmând că vinovat este "autorul", însă numărul este totuşi redus, iar situaţia se datorează avocaţilor mai "inspiraţi" decât cei care au redactat articolele declarate ulterior neconstituţionale.
Filip Stan
15 mart. 2016, 21:36
Augustin Zegrean, despre modificările CCR la Codul Penal: Uneori, avocaţii sunt mai inspiraţi decât legiuitorul

Din păcate, aceste coduri nu au fost în dezbatere parlamentară. Ele au fost adoptate prin asumarea răspunderii (…) Sunt în total peste 3.000 de articole în Codul penal şi cel de procedură penală. 50 dintre ele (declarate neconstituţionale – n.r.) nu este foarte mult. Dreptul este în permanentă mişcare. Nu poţi, când scrii un articol, să analizezi din toate perspectivele„, a explicat Augustin Zegrean.

Acesta a spus că, în unele situaţii, avocaţii au o „altă aplecare” asupra textelor şi, când doresc să-şi apere clienţii, vor căuta toate soluţiile şi teoriile. „Ei sunt mai inspiraţi decât legiutorul în unele situaţii„, a spus preşedintele Curţii.

În ceea ce priveşte vinovatul pentru această situaţie, Zegrean a indicat „autorul” Codurilor, însă nu consideră că Guvernul – cel care şi-a asumat răspunderea pe cele două proiecte – este şi cel care le-a redactat. „Nu aş duce vina la Parlament pentru aceste articole care au fost declarate neconstituţionale. Ele vor fi rezolvate (…) Vinovatul este întotdeauna autorul. Nu ştiu cine a fost autorul, cred că nu Guvernul„, a spus acesta.

Curtea Constituţională a admis peste 30 de decizii de neconstituţionalitate privind Codul penal şi cel de procedură penală, după modificările făcute de Guvernul Ponta în 2014, referitoare la 43 de prevederi precum confiscarea extinsă, traficul de stupefiante, iar acum interceptările SRI, însă Parlamentul nu a intervenit pentru soluţionarea niciuneia dintre acestea.

Din februarie 2014 şi până în prezent, CCR a admis 31 de sesizări în acest sens, fie în totalitate, fie parţial. Astfel, potrivit celor 31 de sesizări admise, au fost declarate neconstituţionale 43 de prevederi – 6 din Codul penal şi 37 din Codul de procedură penală.

Aceste decizii au vizat, în total, 34 de articole din cele două Coduri: 6 articole ale Codului penal şi 28 de articole ale Codului de procedură penală.

Prevederile se refereau fie la conţinutul articolului sau alineatului în totalitate, fie la anumite fraze sau cuvinte din acestea, care afectau funcţionarea Codurilor. Mai mult, potrivit datelor verificate de News.ro, o parte a deciziilor Curţii Constituţionale au fost date ca urmare a unor decizii anterioare de neconstituţionalitate, prevederile nefiind modificate de Parlament. În cadrul mai multor dosare au fost ridicate noi excepţii de neconstituţionalitate în privinţa unor articole care aveau directă legătură cu unele declarate neconstituţionale anterior. Codul penal şi cel de procedură penală, nefiind puse în acord de Parlament după deciziile CCR, au provocat astfel noi decizii de neconstituţionalitate.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Starea președintelui Biden, testat pozitiv pentru Covid, se ameliorează semnificativ
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'