Kovesi: Excepţia de neconstituţionalitate nu ar trebui să fie invocată în dosarele trecute de cameră

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI ”nu ar trebui sau nu ar putea să fie invocată cu succes” în cazul dosarelor trimise în judecată care au trecut de camera preliminară, unde se analizează legalitatea unei probe.
Alina Costache
16 mart. 2016, 04:34
Kovesi: Excepţia de neconstituţionalitate nu ar trebui să fie invocată în dosarele trecute de cameră

Kovesi a precizat, marţi seară, la TVR, că DNA a trimis anul trecut în judecată 357 de dosare, dintre care în 52 la sută nu au fost aplicate măsuri de supraveghere tehnică şi numai în aproximativ 25 la sută au fost aplicate astfel de măsuri şi cu sprijinul SRI. În celelate dosare în care s-a făcut supraveghere tehnică, aceasta a fost asigurată de serviciul specializat al DNA sau structuri din Ministerul de Interne.

Şefa DNA a mai spus că interceptările nu constituie niciodată singurele probe într-un dosar şi, de multe ori, inculpaţii chiar au recunoscut ceea ce discutau când au fost interceptaţi.

Privind faptul că decizia Curţii Neconstituţionale care a stabilit neconstituţionalitatea interceptărilor SRI se aplică şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor, Kovesi a spus că, în opinia specialiştilor DNA, ”odată ce dosarele au trecut de cameră preliminară, această excepţie nu ar trebui sau nu ar putea să fie invocată cu succes”.

”Potrivit normelor de procedură penală, legalitatea unei probe se analizează în cameră preliminară. Odată ce dosarul este trimis din cameră preliminară pentru judecare, există o hotărâre care este definitivă şi în care judecătorii spun: aceste probe au fost administrate în conformitate cu legea, aceste probe nu au fost administrate în conformitate cu legea. Astfel de cereri (de eliminare a interceptărilor declarate neconstituţionale din probatoriu, n.r.) dacă sunt invocate după ce dosarul a plecat din cameră preliminară şi când avem o hotărâre judecătorească definitivă prin care se spune ce probe sunt administrate legal sau nu, sigur că judecătorii vor aprecia dacă aceste cereri vor avea succes sau nu”, a spus Kovesi.

Ea a mai subliniat că legalitatea unei probe se analizează raportat la norma legală care era în vigoare la momentul administrării ei şi că procurorii DNA au respectat legea în vigoare.

”Sigur depinde de judecători ce vor face şi eu am toată încrederea în judecătorii din România că sunt suficient de maturi şi au suficientă experinţă în aplicarea legii încât să nu fie probleme atunci când discutăm de interpretarea unei decizii sau aplicarea unor principii constituţionale sau prevăzute în Codul de procedură penală”, a mai afirmat Kovesi.

Răspunzând unei întrebări, şefa DNA a mai spus că nu crede că o modificare legislativă, precum cea propusă de UDMR potrivit căreia hotărârile instanţelor ce contravin deciziei Curţii Constituţionale sunt nule de drept, ar putea să ajute judecătorii, ci pe cei condamnaţi care ar putea invoca textul de lege pentru a anula hotărârile judecătoreşti definitive.

”Avem o motivare a Curţii Constituţionale, ea este obligatorie, trebuie respectată, judecătorii vor analiza fiecare caz în parte acolo unde se vor invoca aceste excepţii”, a adăugat Kovesi.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
De sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 11, trei zodii intră într-o perioadă de vis. Vor avea lumea la picioare
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cel mai bogat român din toate timpurile. Condamnat la moarte de comuniști, a fugit în America
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Serbia anulează contractele de armament cu Rusia în contextul sancțiunilor occidentale
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”