România va primi experţi BEI, BERD și BM pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene

România va beneficia de experţi ai Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Băncii Mondiale (BM) pentru implementarea reformelor în administrația publică şi a proiectelor finanțate din fonduri europene, a anunţat guvernul după şedinţa de miercuri.
Filip Stan
16 mart. 2016, 14:08
România va primi experţi BEI, BERD și BM pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene

România va beneficia de expertiza Băncii Europene de Investiții (BEI), a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Băncii Mondiale (BM) pentru modernizarea administrației publice, sprijinirea reformelor structurale și pentru pregătirea și implementarea proiectelor finanțate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), în scopul creșterii ratei de absorbție în perioada de programare actuală 2014-2020 și pregătirea perioadei următoare de programare, se arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, trei Hotărâri care reglementează acordarea de asistență tehnică din partea celor trei instituții financiare internaționale, având în vedere că România are nevoie în continuare de asistența tehnică pe care BEI, BERD și BM o pot furniza autorităților de management și principalilor beneficiari instituții publice implicate în realizarea reformelor structurale și investițiilor publice. România a primit și până acum asistență tehnică din partea celor trei instituții financiare internaționale în implementarea proiectelor în baza Memorandumurilor de Înțelegere semnate în 2012 cu BEI, BERD și BM, care și-au încetat valabilitatea la 31 decembrie 2015.

Finanțarea proiectelor prin FESI pentru perioada de programare 2014-2020 – și anume, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM) – reprezintă o oportunitate pentru creșterea performanțelor economice ale României prin investiții în transport și infrastructura de mediu, eficiență energetică, tehnologia informației și comunicațiilor, cercetare și dezvoltare, educație și formare profesională, competitivitate și dezvoltarea unei economii bazată pe cunoaștere și inovare. 

Guvernul își propune să crească rata și calitatea absorbției FESI și să pregătească perioada următoare de programare printr-o mai bună gestionare, eficientizare și executare a investițiilor, solicitând în acest sens asistență din partea BEI, în calitate de instituție de finanțare a Uniunii Europene, pentru a-și consolida capacitatea de formulare a politicilor și strategiilor, de planificare sectorială și de planificare, elaborare și implementare a proiectelor.

Memorandumul de Înțelegere cu Banca Europeană de Investiții aprobat astăzi de Guvern este valabil până la 31 decembrie 2023 și stabilește acordarea de asistență tehnică țării noastre pentru două arii de intervenție, după cum urmează:

  • Necesități orizontale: sprijin pentru întărirea capacității administrative a Autorităților de Management și a beneficiarilor pentru identificarea, pregătirea și implementarea proiectelor; sprijin pentru închiderea Programelor Operaționale Sectoriale de Transport și Mediu 2007-2013; consultanță pentru echipele de proiect și departamentele implicate în pregătirea, managementul și implementarea proiectelor; instruire; sprijin pentru identificarea problemelor de guvernanță și adaptarea legislației naționale pentru creșterea absorbției Fondurilor Europene Structurale și de Investiții; sprijin pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante.
  • Necesități specifice referitoare la implementarea programelor operaționale: sprijin pentru monitorizare, evaluare, pregătire și implementare; punerea la dispoziție a unor experți care să sprijine pregătirea documentelor necesare pentru pregătirea și implementarea proiectelor; sprijin pentru implementarea instrumentelor financiare în România.

Dacă pe parcursul implementării partea română identifică și alte arii sau domenii unde BEI ar putea furniza expertiză, acest lucru se va putea face fără modificarea Memorandumului dacă BEI dispune de resursele necesare.

În ceea ce privește asistența tehnică pe care România o va primi din partea BERD, Guvernul a identificat trei domenii în care consideră necesar sprijin suplimentar pentru intensificarea implementării de proiecte, și anume:

  • Strategii sectoriale şi programe de investiţii sectoriale: sprijin pentru realizarea strategiilor pentru obiectivele din cadrul domeniilor majore de investiţii;
  • Livrarea proiectului: sprijin pentru pregătirea şi implementarea proiectelor deja identificate, ce urmează a fi finanţate în perioada 2014 – 2020;
  • Capacitate instituţională: identificarea problemelor de guvernanţă aferente instituţiilor publice şi sprijin pentru implementarea reformelor guvernamentale, sprijin pentru creşterea capacităţii instituţionale, sprijin pentru reformele structurale, sprijin pentru monitorizarea şi evaluarea programelor şi proiectelor implementate prin FESI.

În măsura în care sunt identificate domenii suplimentare de sprijin în implementarea de proiecte, acestea pot fi convenite prin schimb de scrisori între BERD și Ministerul Fondurilor Europene. Valabilitatea Acordului de asistență tehnică dintre Guvern și BERD este până la încheierea perioadei de plăți pentru FESI din cadrul perioadei de programare 2014-2020, prevăzută în prezent a fi data de 31 decembrie 2023.

Banca Mondială va oferi României asistență pe două arii de intervenție: modernizarea administrației publice și realizarea reformelor structurale. Asistența oferită de Banca Mondială va viza în principal creșterea absorbției Fondurilor Europene Structurale și de Investiții, creșterea eficienței și capacității administrative, promovarea prosperități, reducerea sărăciei și incluziunea socială.

Și în acest caz, în cazul identificării unor arii de intervenție noi, Guvernul se poate adresa Băncii Mondiale cu o solicitare de servicii în orice sector sau domeniu relevant nou. De asemenea, România poate primi asistență tehnică din partea Băncii Mondiale în baza acestui Memorandum până la 31 decembrie 2023.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”