Comisarul european a apreciat că în România există o lipsă a infrastructurii sanitare, fapt semnalat recent autorităților cu prilejul unei vizite efectuate săptămâna trecută la București, și a adăugat că nu s-a primit încă, la Comisia Europeană, harta necesităților medicale din țara noastră.
„Cred că este un eveniment important organizat în Parlamentul European. Suntem cu toții preocupați, atât la Comisia Europeană, în Parlamentul European — dar și în statele membre observ această preocupare — pentru condițiile de sănătate. În ceea ce privește strategia pentru sănătate, este strategia Uniunii Europene pentru următorii 7 ani care prevede 500 de milioane de euro în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate și prevenirea bolilor. Se pune un accent mult mai mare în perioada următoare pe prevenirea bolilor, iar în ceea ce privește portofoliul de care mă ocup — politica regională — noi avem mai multă responsabilitate — infrastructura. Și sigur că în România există această lipsă a infrastucturii sanitare. Am avut discuții cu autoritățile române chiar săptămâna trecută și am atenționat asupra faptului că Programul Operațional Regional, care prevede 280 de investiții în unități sanitare și ambulatorii în sate și orașe, în 35 de spitale județene și, de asemenea, înființarea celor 3 spitale regionale (…), toate aceste investiții nu pot fi demarate datorită faptului că încă nu am primit la Comisa Europeană această hartă a nevoilor medicale din România. Am primit asigurări că se lucrează la acest lucru și sperăm ca în cel mai scurt timp să o putem primi, pentru că astfel împreună cu autoritățile române vom putea decide în ce loc, cât anume trebuie să investim„, a declarat Corina Crețu la Parlamentul European, unde a participat la o expoziție pe tema alimentației sănătoase, organizată de europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, sub egida grupului S&D.
Comisarul a adăugat că termenul pentru autorități este decembrie 2016.
„Dar eu sper să nu mergem până în decembrie 2016, având în vedere că este vorba de investiții foarte mari (…) și, în aceste condiții, știți foarte bine că deadline-ul pentru aceste spitale regionale va fi anul 2020. Ne aflăm deja la jumătatea anului 2016, deci vor fi lucrări fizice care nu vor putea fi efectuate și care necesită timp. Eu sper să nu fie cazul ca România să piardă aceste investiții. Ideea este ca, dacă aceste investiții nu sunt realizate în proporție de până 90 % , pentru că avem această marjă de 10 % până în anul 2020, după aceea vor trebui suportate cheltuielile de către bugetul național. Și este foarte important pentru România să folosească această șansă istorică, are la dispoziție 21 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani, nu numai pentru domeniul sănătății, vorbim de infrastructură, domeniul cercetării, inovării, IMM-uri, iar eu sper ca România să folosească această șansă istorică și dvs. vedeți foarte bine care sunt presiunile care se fac asupra acestei politici regionale, din ce în ce mai deschis, din ce în ce mai direct. Sigur că datoria mea ca și comisar european este să apăr această politică regională. Să arăt cât de mult a schimbat în bine viața oamenilor, dar sigur, dincolo de aceste lucruri sunt dezbaterile politice, și cred că este important ca toate statele membre să fie conștiente că asupra acestor bugete există o presiune foarte mare și s-ar putea să fie ultima perioadă când vom putea beneficia de asemenea concentrări mari de fonduri. Și cred că este datoria noastră față de istorie, față de cetățeni, să folosim aceste fonduri europene„, a precizat Corina Crețu.