Fosta şefă a DIICOT a devenit iniţial avocat în 2011. În primă fază, în septembrie 2015, reprezentanţii Baroului Dolj au amânat soluţionarea cererii Alinei Bica, cerând ca aceasta să îşi completeze dosarul prin care cerea să devină avocat. Cererea fostei şefe a DIICOT a fost pusă pe ordinea de zi si din 25 februarie 2016, la acea şedinţa Bica cerând, printr-un fax, amânarea audierii sale.
Referitor la motivele pentru care vrea să devină avocat, Bica a precizat: „Bănuiesc că nu pot să stau pe banii părinţilor. Nu am un venit, în pofida a ceea ce s-a spus şi s-a comentat la televizor, stau într-un apartament de 50 de metri pătraţi, cu o rată de 400 de euro pe lună pe care dacă nu o plătesc mă dau afară. Cu tot respectul, trebuie să lucrez, nu am ce să fac şi nu am… Nu doresc să discut despre lucrurile astea, că nu am nevoie de simpatia nimănui, e problema mea personală şi intenţionez să mi-o descurc„.
Potrivit unor surse din cadrul Baroului Iaşi, chiar dacă va primi aviz favorabil de transfer de la Dolj, Alina Bica va trebui să primească şi acceptul instituţiei omologe în Iaşi pentru a veni în acest oraş. Aceleaşi surse au precizat că este posibil ca problemele cu legea pe care Bica le are să influenţeze decizia ce urmează a fi luată.
Contactat telefonic de ziaruldeiasi.ro, decanul Marius Striblea a precizat: „Până la acest moment, la secretariatul Baroului Iaşi nu este înregistrată nicio solicitare din partea doamnei Alina Bica. În măsura în care va fi formulată vreo astfel de cerere, consiliul pe care îl conduc o va soluţiona în funcţie de prevederile legii şi de argumentele petentei“.
Fosta şefă a DIICOT este judecată în prezent, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în două dosare de corupţie instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.