Istorica scufundare a lui James Cameron la 10.000 de metri sub mări, într-un nou documentar

James Cameron şi-a transportat privitorii către lumi alternative, în Avatar şi Aliens, dar expediţia sa din viaţa reală către cel mai adânc punct al oceanului este cea care aduce în atenţia publicului o lume cu adevărat necunoscută. National Geographic Channel anunţă premiera unui nou documentar special de treizeci de minute, "James Cameron: 10.000 de metri sub mări", care descrie istorica expediţie de luna trecută a lui Cameron din Groapa Marianelor.
Romania TV
11 mai 2012, 08:45
Istorica scufundare a lui James Cameron la 10.000 de metri sub mări, într-un nou documentar

Groapa Marianelor este, probabil, cel mai izolat loc de pe planetă. Cameron descrie călătoria sa către această zonă în cadrul celui mai detaliat interviu oferit până în prezent: ”Priveam numerele indicând o adâncime tot mai mare. Submarinul încetinea pe măsură ce mă apropiam de adâncimea vizată. Ai la dispoziţie o perioadă de timp destul de lungă în care ai răgazul să meditezi la ceea ce se întâmplă. Apoi trebuie să te-apuci de treabă. La mai puţin de 300 de metri de fundul oceanului, mi-am reglat balastul, mi-am ajustat camera, am mărit luminozitatea reflectorului! şi-atunci am văzut strălucirea fundului oceanului!”

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” are premiera în data de 13 mai, de la ora 22:00.

Luna trecută, vizionarul regizor şi explorator rezident National Geographic a coborât 10.900 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, Oceanul Pacific, o zonă cu o adâncime mai mare decât înălţimea Muntelui Everent. Expediţia-record, prezentată în paginile ziarelor din toată lumea, a făcut parte din expediţia DEEPSEA CHALLENGE, o expediţie ştiinţifică efectuată de Cameron, National Geographic şi Rolex în scopul cercetării şi studierii zonelor foarte adânci ale oceanului. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoţit şi prima persoană din 1960 până în prezent care a atins fundul Pământului într-un submersibil cu echipaj uman.

„James Cameron: 10.000 de metri sub mări” include cel mai detaliat interviu de până acum al regizorului despre remarcabila călătorie. Realizat pe baza a mai bine de două ore de relatări personale despre proiect, documentarul dezvăluie toate amănuntele expediţiei, de la cei peste şapte ani de dezvoltare şi planificare până la momentul efectiv în care Cameron a atins fundul oceanului. Acest proiect a reprezentat totodată prima expediţie a regizorului în calitate de explorator rezident National Geographic.

”Nu m-aş fi putut gândi la un partener mai bun. National Geographic ca organizaţie a sprijinit întotdeauna spiritul de explorare. Pentru acest lucru sunt renumite revista şi postul TV. Au transmis ideea de promovare a explorării şi de menţinere a interesului oamenilor pentru lucruri noi”, spune Cameron.

Cameron ne împărtăşeşte gândurile sale despre momentul când a întrerupt una dintre primele sale scufundări-test, emoţiile trăite în timpul coborârii destul de sinistre prin întuneric, precum şi deciziile calculate pe care a trebuit să le ia odată ce a atins fundul oceanului.

La cei 1,88 m înălţime ai săi, pentru Cameron a fost o provocare unică să pătrundă în spaţiul îngust al submerisibilului personalizat, care poate suporta o presiune de 1125 kg-forţă/cm2 (echivalentul presiunii exercitate de trei SUV-uri pe degetul de la piciorul unui om). A trebuit să-şi ţină genunchii îndoiţi mai multe ore, având doar câtiva zeci de centimetri spaţiu de manevră pentru braţ, esenţial în operarea vehiculului. Camere special create din interiorul submersibilului high-tech vor permite privitorilor să trăiască experienţa călătoriei din punctul de vedere al lui Cameron, din spaţiul îngust al vehiculului.

în film, Cameron aminteşte de reuşitele şi obstacolele din timpul procesului de mai bine de şapte ani de proiectare a submersibilului sferic (numit DEEPSEA CHALLENGER), care a fost creat special pentru a rezista în condiţiile de mediu subacvatic de mare adâncime şi care îşi reduce dimensiunile cu aproximativ şapte centimetri din cauza presiunii suportate în timpul coborârii.

Grafica computerizată ilustrează dimensiunea călătoriei până pe fundul oceanului, care a durat peste două ore. în acest timp, submersibilul a coborât dincolo de nivelul cel mai scăzut pe care-l poate atinge un submarin nuclear, apoi dincolo de ultimele urme de raze solare la 1005 metri, a continuat către adâncimea la care se află locul de odihnă al Titanicului la aproximativ 3810 metri şi apoi la o adâncime mai mare decât înălţimea Everestului la 8850 metri pentru ca apoi să atingă destinaţia finală: fundul oceanului! Cameron descrie în detaliu ceea ce a văzut în acel moment: ”Era ca şi cum ai aplica vopsea cu latex peste un panou din fibre de lemn. Vorbim despre cel mai întunecat loc pe care l-am văzut vreodată în ocean.”

Istorica scufundare a fost un triumf uriaş, în urma căreia s-a reuşit nu numai filmarea celui mai adânc punct al oceanului pentru cercetători şi iubitorii de ocean de pretutindeni, dar a fost totodată punctată necesitatea cercetării oceanice. Oceanele reprezintă ultima frontieră, cu un teritoriu de mărimea Australiei rămas în mare parte neexplorat.

Rolex a sprijinit permanent iniţiativele de depăşire a limitelor cunoştinţelor umane, alăturându-se proiectelor de explorare ale planetei, de pe cele mai înalte vârfuri până la cele mai adânci puncte ale oceanului. A fost alături de batiscaful Trieste, care a realizat prima scufundare la punctul Challenger Deep acum mai bine de 50 de ani. Având deci o astfel de afinitate pentru ocean şi oferind sprijin susţinut cercetătorilor marini de renume, era firesc ca Rolex să fie alături de James Cameron în expediţia DEEPSEA CHALLENGE pentru a-l sprijini în descoperirea secretelor ascunse ale oceanului şi de a iniţia o renaştere prea multă vreme amânată a explorării marine.

James Cameron declară: ”Tot mai mulţi bani sunt alocaţi explorării spaţiului, dar oceanul este cel care susţine viaţa aici pe nava Pământ. şi îl distrugem mai rapid decât îl explorăm. Cred că această expediţie atrage atenţia asupra oceanului şi a lipsei de finanţare pentru explorarea oceanică.”

Expediţia DEEPSEA CHALLENGE va fi şi subiectul unui film de lung metraj 3D care va analiza eforturile uriaşe tehnologice şi ştiinţifice din spatele acestei scufundări istorice. Evenimentul va fi de asemenea expus în paginile revistei National Geographic. Cameron va colabora şi cu societatea National Geographic pentru a crea materiale educaţionale destinate unui public cât mai larg.

James Cameron: 10.000 de metri sub mări este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channel. Ted Duvall este producător executiv pentru NGT, iar Maryanne Culpepper este preşedinte. Pentru NGC, Jack Smith este producător executiv , Kim Woodard este vicepreşedinte în cadrul departamentul / diviziei de producţie şi dezvoltare, iar Michael Cascio este vicepreşedinte executiv al diviziei de programe.

Detalii despre documentarul James Cameron: 10.000 de metri sub mări găsiţi şi pe Natgeotv.com

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!