SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Ministerul Culturii a ajuns la un acord cu proprietarii statuii Cuminţenia Pământului. Contra sumei de 11 milioane de euro, statuia va rămâne statului. Ministerul va contribui însă doar cu 5 milioane de euro, pentru restul sumei intenţionând să organizeze o subscripţie publică. Banii trebuie strânşi până la toamnă, altfel statul pierde dreptul de preemţiune asupra statuii.
Romania TV
17 mart. 2016, 15:01
SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a arătat că, în urma negocierii cu proprietarii operei lui Brâncuși, s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, 5 milioane de euro provenind din partea statului român. Restul de 6 milioane de euro ar trebui să fie strâns până la data de 30 septembrie, iar suma totală să fie virată până la 31 octombrie.

Vlad Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei.

În opinia ministrului, acest lucru ar însemna că ”poporul român nu își dorește ca această lucrare să rămână în circuitul public”.

„Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, într-o declarație de presă.

Citeşte şi: Cuminţenia Pământului rămâne statului, însă Ministerul Culturii cere 6 milioane de euro de la români pentru statuie

Dacă o campanie de subscripție publică, în urma căreia românii ar urma să strângă 6 milioane de euro, pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia Pământului”, ar reuși, acesta este un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință, a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Campania de subscripție vine la 128 de ani de la ultima inițiativă de acest gen din țară, pentru construirea Ateneului Român.

Potrivit ministrului, campania de strângere de fonduri ar urma să înceapă „în curând”, este susținută de firme private, personalități din diaspora și din cultura română și va fi desfășurată „pro bono”.

„Dacă această campanie va reuși, va fi un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință”, a adăugat Vlad Alexandrescu.

El a mai spus că a condus echipa de negociere cu proprietarii operei lui Brâncuși.

„N-a existat încredere în părți, s-au spus lucruri neplăcute și pentru proprietari”, a declarat ministrul, referitor la încercările anterioare de negociere între cei care dețin „Cumințenia Pământului” și reprezentanții statului. „Este vorba de o traumă. Proprietarii au luptat timp de 9 ani pentru a recupera lucrarea”, a adăugat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a arătat că înțelegerea între stat și proprietari la suma de 11 milioane de euro este „un moment istoric”.

„Inițiativa are susținerea prim-ministrului. (…) Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public”, a subliniat Alexandrescu.

El a precizat că înțelegerea este și o „reconciliere istorică între statul român și proprietari”.

Potrivit acestuia, dacă va fi achiziționată, lucrarea „Cumințenia Pământului” va fi expusă într-un muzeu de artă din România. „Faptul de a avea ‘Cumințenia Pământului’ în circuitul public este o chestiune de sensibilitate națională”, consideră el.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cumințenia Pământului” a fost cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat, se arată în catalogul pus la dispoziția publicului de casa de licitații Artmark în 2014. Din 2012, capodopera face din nou parte din colecția familiei Romașcu.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), este evaluată la suma de 30 de milioane de euro (prin raportul de expertiză realizat de expertul în artă desemnat de Tribunalul București, de pe lista Ministerului Justiției, să autentifice și să evalueze sculptura). Date fiind condițiile speciale de conservare și costul crescut al întreținerii operei, fata colecționarului, de vârstă înaintată, a decis finalmente să se despartă de ea, anunțând punerea ei în vânzare în 2014, începând de la un preț de 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor din catalog.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'