Comisia Europeană a emis o ALERTĂ privind brânză de oaie provenită din România

Comisia Europeană a emis o alertă referitoare la infectarea cu E.Coli a unui produs de brânză din lapte de oaie din România, ţările afectate de măsură fiind România, Italia, Franţa şi Germania, potrivit site-ului CE, unde se arată că gradul de risc este serios.
Romania TV
18 mart. 2016, 09:06
Comisia Europeană a emis o ALERTĂ privind brânză de oaie provenită din România

Un copil român în vârstă de un an şi două luni a fost internat la un spital din Florenţa cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic provocat de bacterie ecoli. Potrivit presei italiene se pare că micuţul ar fi fost hrănit cu produse lactate de la o firmă românească.

Autoritatile italiene responsabile cu sanatatea publica au dispus efectuarea unei anchete epidemiologice, în urma căreia au dedus că toxiinfecţia alimentară ar putea fi provocată de o branza tartinabila de origine romaneasca.

Un comunicat al inspectorilor sanitari din Italia arată că, în urma verificărilor, „s-a stabilit că băiatul a consumat produse de la firma românească SC Brădet SRL, care miercurea trecută retrăsese deja preventiv de la vânzare produse pe bază de lapte-branzeturi din cauza prezenţei bacteriei E.Coli O26:H11 in anumite mostre”.

Serviciile pentru siguranţă alimentară din Italia verifică dacă produsele SC Brădet SRL se mai găsesc în magazine din Italia şi, dacă vor fi găsite la vânzare, vor fi confiscate imediat.

Comisia Europeană a emis o alertă privind posibila existenţă a bacteriei Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România, după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa.

Potrivit news.ro, alerta Comisiei Europene, care consideră riscul ca fiind serios, se referă la categoria lapte şi produse din lapte, produsul fiind brânză din lapte de oaie.

Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza de la Lactate Brădet pe care a consumat-o copilul de un an şi două luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli, a anunţat vineri Asociaţia Unităţilor Sanitare din regiunea Toscana, citată de portalul Firenze Today.

Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.

Copilul internat la Florenţa suferă de insuficienţă renală, asociată cu o formă de anemie. Starea lui este gravă, potrivit medicilor care îl tratează. Produsul care ar fi putut provoca intoxicaţia ar fi putut fi cumpărat din magazine care comercializează produse româneşti şi în Toscana. E posibil ca produsul să fi fost cumpărat înainte de data de 9 martie, când produsul a fost retras ca metodă de precauţie.

Adrian Corban, tatăl copilul care a mâncat Brădet și se află în Italia unde a fost operat de medici, susține că dacă nu era operat de apendicită, „poate nici astăzi nu se depista că are E.coli”.

„Copilul avea diaree de trei zile. La spital i-a făcut perfuzie și l-au ținut la camera de supraveghere 24 de ore. Atunci i-a făcut ecografie. La 14 luni au crezut că suferă de suprapunerea intestinului. După două ore au spus că nu e posibil. Fiind mic nu se poate vedea exact. A doua zi au spus că e suspect de apendicită. Când au ieșit de la operație au spus că au găsit intestinul inflamat. Dacă nu vedeau intenstinul inflamat nu știau că are E.coli. Copilul e diagnosticat cu sindromul hemolitic uremic. Copilul e internat la spital. E în stare critică. Analizele ies din ce în ce mai rele de la o zi la alta”, a explicat tatăl micuțului, potrivit b1.ro.

Marius Badea, patronul Lactate Brădet, a declarat, la România TV, că este puţin probabil ca un produs al firmei sale să fi fost la cauza afecţiunii, întrucât acestea au fost retrase de pe piaţă.

„Am fost sunat de partenerul nostru dim Italia care ne-a spus că nu e niciun fel de problemă. Ni de 3 săptămâni nu am mai livrat acea brânză. Copilul a declarat sau cineva din anturajul lui a declarat că a mâncat sau că e posibil să fi mâcat nişte brânză în data de 9. Eu cred că mai repede s-a făcut o conexiune între scandalul din Roânia şi ce este acolo. Ei mi-au confirmat cu certitudine că nu este de la brânza pe care a consumat-o şi suntem din nou ţinta unor atacuri. Vom vedea ce urmează. Cantacuzino a infirmat şi a spus că brânza Brădet nu are nicio implicare în acest scandal. Atât timp cât a existat o alertă pe care nmoi am generat-o, primul lucru s-au gândit că poate este de acolo. Dar brânza nu mai era în piaţă de trei săptămâni”, a explicat Marius Badea.

Citeşte şi: Marius Badea (Lactate Brădet), explicaţii despre cei şapte angajaţi cu E-coli: Oamenii nu bagă mâna în produse

O fetiță de un an și două luni, care prezintă o formă incompletă de sindrom hemolitic-uremic, a fost internată marți la Spitalul ”Marie Curie”. Copila a fost transferată de la Institutul Matei Balș.

În cursul zile de miercuri va fi externat unul dintre copiii aduși săptămâna trecută de la Fetești, cel din Mioveni va pleca acasă joi. „La ora actuală, avem în spital internați 4 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Primul dintre ei și cel mai grav încă este fetița din Fetești, cea care a ingerat sarmale. Ea a necesitat schimbarea cateterului de dializă în cursul zilei de ieri (n.r. marți) și va urma încă multă vreme acest tratament. Cel de-al doilea copil din Fetești pleacă astăzi (n.r. miercuri) acasă pentru că este vorba de cel care a ingerat supă de carne, dar care este foarte bine și evoluția lui a fost bună. Copilul de la Mioveni va face în această zi examenul de rezonanță magnetică și mâine va pleca și el acasă. Avem un pacient nou, o fetiță venită în cursul după-amiezii de ieri, o fetiță în vârstă de un an și două luni, care vine de la Institutul Matei Balș. Are o formă incompletă de SHU. (…) Fetița care a venit de la „Matei Balș” este din București, este un copil care locuiește aici și care a stat internată la ei câteva zile, care a avut inițial o diaree. Ea nu face dializă și va fi urmărită în continuare starea clinică”, a explicat miercuri Bălgrădean.

Citeşte şi: Procurorul general al României, despre moartea bebeluşilor din Argeş: „Nu putem face mare lucru”

Ea a spus că foarte importante în stabilirea diagnosticului sunt manifestările clinice, care însă nu sunt întotdeauna toate prezente la copiii cu sindrom hemolitic-uremic.

„Această boală pe noi ne interesează prin manifestările ei clinice și gravitatea lor. Aceste manifestări clinice nu sunt întotdeauna toate prezente la copiii cu SHU, mulți dintre ei nu au insuficiență renală acută, dar au celelalte manifestări ale bolii care sunt extrem de severe. Partea comună tuturor acestor copii este debutul cu diaree. De aceea ne aflăm în fața unui SHU tipic. În condițiile în care avem acest debut cu diaree în cazul unora dintre copii se depistează verotoxina, adică testul rapid de identificare a germenului pozitiv încă de la internare, în cazul altora nu este pozitiv acest test. În cazul unor copii se depistează tipul de bacterie E-coli, în cazul altora nu se depistează tipul respectiv de bacterie, respectiv cea care are toxina hemoragică. Este și cazul deocamdată al copilului cel mai grav aflat internat la noi, care are o formă completă de SHU, care necesită măsuri de tratament deosebite, dar care nu a avut decât testul rapid pozitiv și nu are încă identificată tulpina de E-coli cauzatoare de boală. (…) Dacă am aștepta rezultatele testelor de laborator care necesită un anume timp acești copii nu ar mai fi printre noi”, a susținut medicul, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Veste bună despre copiii din Teleorman transferaţi la spitalul „Marie Curie”

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Drone neidentificate observate deasupra bazelor aeriene din Marea Britanie
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy