Modificarea urmează să se realizeze printr-o ordonanţă de urgenţă. Proiectul de act normativ a fost conceput de un grup din Ministerul Finanţelor, condus de secretarul de stat Gabriel Biriş, care se ocupă de fiscalitate.
Potrivit proiectului, persoanele care obţin venituri mai mici decât salariul minim brut pe ţară nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. În prezent, salariul miinim brut pe economie este de 1.050 de lei, însă valoarea va fi majorată la 1.250 de lei 1 mai.
”Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate putând opta între plata lunară sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
Citeşte şi Guvern: Noul plafon de scutire de contribuţie la asigurări de sănătate este de 872 de lei
Totodată, persoanele fizice, indiferent de cetăţenie, care au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România nu are încheiate acorduri privind sistemele de securitate socială şi care nu se află în România pentru o perioadă mai mare de 90 de zile consecutive, nu sunt considerate de stat a fi contribuabili la sistemul de sănătate.
La categoria contribuabililor, a fost introdus personalul român militar şi civil trimis în misiune permanentă în străinătate.
Potrivit iniaţiatorilor, neadoptarea în regim de urgenţă a acestor măsuri ar conduce la neasigurarea în sistemul de sănătate şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj a respectivului personal.
La începutul anului trecut, mai multe familii au aflat că trebuie să plătească contribuţii la sănătate pentru dobânda încasată pentru păstrarea în cont a alocaţiilor copiilor. Organele fiscale au calculat p contribuţie de de 5,5% raportându-se la salariul minim brut pe ţară., astfel că, în unele cazuri, sumele datorate statului erau mai mari decât veniturile aferente.
De la 1 ianuarie 2016noul Cod Fiscal nu a eliminat prevedere, ci a adăugat o nouă obligaţie persoanele în cauză, de a se înregistra la Fisc. Obligaţia de a plăti asigurare de sănătate de către persoanele fără venituri există în legislaţie de 10 ani.