Ora Pământului 2016. De ce s-a stins lumina sâmbătă, la 20.30

Ora Pământului - Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, are loc anul acesta la data de 19 martie, începând cu ora locală 20.30, diferențele fiind date de fusul orar.
Romania TV
19 mart. 2016, 11:11
Ora Pământului 2016. De ce s-a stins lumina sâmbătă, la 20.30

Mișcarea Earth Hour a fost inițiată în anul 2007 de World Wide Fund for Nature (Fondul mondial pentru natură), care derulează proiecte pentru conservarea naturii. Înființată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura. Prima ediție a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Dacă în 2008 au participat 50 de milioane de persoane din 35 de țări, în decursul anilor acțiunile întreprinse au căpătat o amploare tot mai mare, astfel că în 2015 au fost înregistrate 620.000 de acțiuni în 172 de țări și teritorii, cu scopul de a arăta preocupare pentru protejarea planetei față de schimbările climatice.

A X-a ediție a „Orei Pământului” va începe în insulele Fidji, trecând apoi în Asia, Europa și America. Obiectivul acestei inițiative este să amintească faptul că energia consumată are un efect negativ asupra planetei și să îndemne autoritățile și persoanele particulare să acționeze pentru menținerea climei în limitele normale. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricității, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcții emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx și Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieței Roșii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi și o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf și Piața Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem și mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne și Fribourg, castelul din Chillon etc.

Pentru a opta oară consecutiv, WWF România încurajează cetățenii, dar și organizațiile, companiile, instituțiile publice și centrele culturale din toată țara să stingă lumina timp de o oră. În acest an, mesajul și îndemnul pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruiește naturii din energia ta”.

În 2016, pe 19 martie, în București, au loc activități prilejuite de „Ora Pământului”, precum și cea la care participă peste 300 de copii, care vor cânta împreună timp de o oră, la Ateneul Român. Corul Madrigal și copiii activi în rețeaua Cantus Mundi din 21 de localități din România vor sărbători „Ora Pământului 2016” prin cânt.

La nivelul capitalei, evenimentul este marcat și printr-o plimbare pe biciclete, care va începe în momentul stingerii luminilor, la ora 20.30. Inițiativa din Capitală se va derula cu sprijinul WWF-România, Adevărații Veloprieteni și SkirtBike.

Iașiul se alătură și în acest an celor care marchează acest eveniment, pentru a arăta că dorește mai multă determinare și acțiuni concrete pentru rezolvarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu. Primăria Municipiului Iași îi invită pe ieșeni ca pe 19 martie seara să stingă luminile în case și să iasă la o tură cu bicicleta, o alergare scurtă sau o simplă plimbare prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia ori colegii. Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează o sesiune de observații astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa”, pentru a marca „Ora Pământului”.

În acest an, un număr de 42 de orașe din România participă la evenimentul global „Ora Pâmântului”, când, în intervalul ora 20.30 — 21.30 sunt organizate evenimente dedicate, ce vor culmina cu stingerea simbolică a luminilor de către instituții publice, companii, centre culturale, organizații și chiar cetățeni obișnuiți, potrivit unui comunicat de presă al WWF-România. Conform WWF-România, municipalitățile care au confirmat participarea, în mod oficial, până la data de 8 martie sunt: Aiud, Adjud, Alexandria, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Băile Tușnad, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Calafat, Călan, Călărași, Cluj-Napoca, Focșani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iași, Mediaș, Miercurea Ciuc, Mizil, Moinești, Oradea, Panciu, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Sighișoara, Slobozia, Târgoviște, Timișoara, Tulcea, Turda și Vaslui.

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocțiile de primăvară sau de toamnă în nordul și, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu „Earth Hour”, un simbol ce exprimă grija față de planetă.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'