Din păcate, cei ce pun la dispoziţie astfel de vacanţe visează la perioada de dinainte de criză, când turiştii veneau în valuri. „Vânzările sunt mai mici cam cu 50% faţă de acum câţiva ani. Aproximativ 70% din turiştii pe care îi avem sunt români, restul din străinătate”, a spus, pentru RTV.NET, Cristian Culda, proprietarul firmei Culda’s Horses, aflată la poalele Munţilor Făgăraş.
Cei mai mulţi turişti sunt din Bucureşti, după care predomină cei din Braşov şi Sibiu. O zi de vacanţă călare costă în jur 60 de euro. „Preţul include cazare, pensiune completă, mic dejun, prânz şi cină şi călăritul”, a precizat Cristian Culda. În plus, bagajele sunt transportate cu maşini de teren, astfel încât turiştii să beneficieze de ele în pauze.
Noaptea la sac de dormit
Aproape nicio zi din tabăra de călărie nu seamănă una cu alta. Într-o zi turiştii sunt duşi să călărească trei-patru ore după care se întorc la pensiune şi au liber. „În alte zile stabilim un traseu, putem vizita mănăstirile din zonă şi putem înnopta la cabană. În altă zi înnoptăm la cort. Dacă timpul permite, în altă noapte turiştii sunt puşi să doarmă la sac de dormit”, a mai explicat Cristian Culda.
De asemenea, turiştii mai sunt duşi la stânile din apropiere pentru a vedea cum se face brânza şi cum se îngrijesc animalele, ocazie cu care aceştia pot supraveghea turmele de oi din şaua calului. În plus, seara, turiştii se ăpot bucura de focuri de tabără peste care organizatorul mai aruncă şi câte un berbecuţ.
Cai dresaţi pentru vacanţa călare
Cei care vor să aibă parte de o vacanţă călare, dar le este frică de cai trebuie să ştie că animalele din taberele specializate pe turism de călărie sunt învăţate cu oameni şi sunt foarte docile. „Pentru ca un turist să poată participa la o excursie de 3-14 zile are nevoie de 5-10 ore de curs”, spune Cristian Culda.
În funcţie de anotimp, promotorii vacanţelor călare mai pot pune la dispoziţia turiştilor plimbări cu sania trasă de cai sau plimbări cu trăsura, ambele pe trasee specializate.
Îmbrăcămintea necesară
„Orice turist care merge în vacanţa călare trebuie să aibă îmbrăcăminte de călărie, inclusiv echipament de schimb, haine sportive pentru seara, haine de ploaie, bocanci potriviţi pentru călărie şi mers pe jos, pălărie de soare, ochelari de soare şi costum de baie”, potrivit site-ului riding-adventures-transylvania.com.
Îmbrăcămintea de călărie poate fi compusă din jachetă şi pantaloni impermeabili, sau haină lungă impermeabilă, pălărie groasă (pentru cei ce nu vor să poarte casca de călărie) şi mănuşi. Chiar dacă organizatorii asigură şei confortabile este bine ca turiştii să aibă asupra lor, pentru prevenirea rosăturilor la picioare, jambiere din piele peste pantalonii de călărie (jodhpurs) sau colanţi pe sub pantaloni.