În cadrul şedinţei de miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect pentru modificarea Legii nr. 5/2014 ce va aduce unele noutăţi în privinţa amendării şoferilor care încalcă legea în alte state din UE, scrie avocatnet.ro. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.
Citeşte şi NOUL COD RUTIER. Ce rişti dacă ai plăcuţe de înmatriculare neconforme
Regulile schimbului de informaţii – între statele membre UE – referitoare la infracţiunile rutiere au fost stabilite, la nivel european, în 2011, iar România le-a transpus în legislaţie prin Legea nr. 5/2014.
Din cauză că directiva europeană a fost adoptată pe un temei legal eronat, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anulat-o. Astfel, europarlamentarii au fost nevoiţi să adopte un alt act normativ în baza căruia să fie amendaţi şoferii care încalcă legislaţia rutieră în alte state UE. Noua directivă este aplicabilă din martie 2015, iar autorităţile române trebuiau să o transpună în legislaţie până la data de 6 mai a anului trecut.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii nr. 5/2014 abia în cursul lunii iulie 2015, acesta fiind aprobat de Guvern în luna septembrie 2015 şi apoi de Senat în luna octombrie 2015.
Citeşte şi Maşina fostului şef al Poliţie Rutiere din Buzău a ars ca o torţă VIDEO
Propunerea de act normativ adoptată de deputaţi prevede, printre altele, că schimbul de informaţii privind şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Irlanda, Danemarca şi Elveţia.
Potrivit Directivei UE 2015/413 (pdf), primele trei state menţionate trebuie să se conformeze cel târziu până în primăvara anului 2017 la sistemul de schimb al informaţiilor pentru amendarea şoferilor străini, deoarece acestea au fost exceptate iniţial de la aplicarea regulilor. În ceea ce priveşte Elveţia, reprezentanţii MAI au precizat, în expunerea de motive a proiectului de lege, că au în vedere o viitoare includere a acestui stat în sistemul schimbului de informaţii. Aşadar, după ce Regatul Unit, Irlanda şi Danemarca vor transpune în propria legislaţie prevederile directivei europene, şoferii români care circulă cu maşina pe teritoriul lor şi încalcă regulile rutiere vor primi amenzile la adresa de domiciliu.
Mai multe detalii AICI.