Agențiile internaționale de presă, inclusiv agențiile oficiale ruse TASS și RIA Novosti, au informat că Nadia Savcenko, pilot de elicopter, în vărstă de 34 de ani, a fost găsită vinovată de moartea a doi jurnaliști în vara anului 2014 în zona de conflict din Donbas.
Potrivit actului de acuzare, Nadia Savcenko ar fi furnizat armatei ucrainene în 17 iunie 2014 informații despre poziția lui Anton Voloșin și Igor Korneliuk, uciși ulterior de un tir de mortier în estul separatist al Ucrainei.
Citeşte şi Nadia Savcenko, învinuită că ar fi ucis doi ziarişti ruşi
Nikolai Polozov, unul din avocații acesteia, a precizat pentru agențiile ucrainene de presă că informația potrivit căreia Nadia Savcenko a fost găsită deja vinovată de moartea celor doi jurnaliști nu corespunde întru totul realității, întrucât tribunalul abia a început luni lectura poziției acuzării.
‘Urmează apoi poziția apărării, examinarea probelor și abia apoi sentința’, a indicat avocatul, potrivit Ukrainskaia Pravda. Conform legislației ruse, Savcenko riscă 23 de ani de închisoare pentru presupusa crimă.
Citeşte şi Ucraina i-a cerut Rusiei să o elibereze pe Nadia Savcenko, femeia-pilot capturată de separatişti
Cu toate acestea, după cum a relatat anterior chiar agenția de presă ucraineană Unian, citând portalul rusesc RBC, lectura verdictului în cazul Nadiei Savcenko a început la ora locală 11:00. Aproape imediat completul din trei judecători a recunoscut-o vinovată pe femeia pilot ucraineană de moartea celor doi jurnaliști ruși și de intrare ilegală pe teritoriul Federației Ruse.
Reprezentanții a 13 misiuni diplomatice străine nu au fost lăsați să asiste la ședința tribunalului din Donețk, mic orășel rusesc de la frontiera cu Ucraina, conform Unian.
La informația difuzată de agențiile internaționale de presă privind condamnarea Nadiei Savcenko a reacționat deja Berlinul, care a declarat că această sentință ‘contravine principiilor statului de drept’, potrivit AFP.
‘Condamnarea pronunțată astăzi împotriva d-nei Savcenko este rezultatul unui proces care, având în vedere tot ce știm, contravine principiilor statului de drept’, a indicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Sawsan Chebli.