„Recordurile de temperatură medie lunară au fost doborâte în ianuarie și februarie 2016, în special la latitudinile nordice„, conform unui comunicat publicat de OMM cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, ce va fi marcată la 23 martie.
În Arctica „suprafața ghețurilor marine a atins un minim record pentru aceste două luni” de iarnă, conform comunicatului OMM. De asemenea, „concentrațiile gazelor cu efect de seră din atmosferă au depășit pragul de 400 părți pe milion”.
Conform lui David Carlson, directorul Programului mondial de studii asupra climei, „temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate până în prezent, în cursul acestui an, au provocat neliniște în rândul comunității climatologilor„.
„Este încă prea devreme pentru a putea ști dacă anul 2016 va fi un nou an record. Va trebui să așteptăm până în luna octombrie” pentru a face o estimare pentru întregul an, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă organizate la Geneva, la sediul OMM.
Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a precizat la rândul său că „putem împiedica producerea celui mai pesimist scenariu prin luarea de urgență a unor măsuri radicale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon”. El a adăugat că este de o importanță capitală să se facă investiții în sistemele de alertă rapidă în cazul producerii unor catastrofe și în sistemele de alertă în cazul valurilor de căldură.
„În prezent Pământul este deja cu 1°C mai cald decât la începutul secolului XX. Suntem la jumătatea drumului până la pragul critic de 2°C. Planurile naționale pentru limitarea schimbărilor climatice adoptate până acum ar putea să se dovedească insuficiente pentru a evita o creștere a temperaturii medii globale cu 3°C”, a mai avertizat el.
Acordul încheiat în luna decembrie a anului trecut la Paris, în cadrul COP21, „este un acord bun, însă importantă este punerea sa în aplicare”, a adăugat secretarul general al OMM, subliniind că „încă nu ne-am schimbat comportamentul”.