În jurul orei 14,09 GMT, cotația barilului de țiței Brent înregistra o scădere de 16 cenți până la 41,38 dolari iar cotația barilului de țiței american cu livrare în luna mai era în scădere cu 39 de cenți până la 41,13 dolari.
Scăderea de marți vine după ce în ultimele șase săptămâni prețul petrolului a crescut cu aproape 50% atingând cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe mulți dintre cei care mizau împotriva pieței să-și revizuiască pozițiile. „Nu aș fi surprins să văd că unii participanți de pe piață spun că scumpirea prețului, de peste 30% în ultimele săptămâni, a fost una excesivă. Astfel că, pe termen scurt, nu ar fi surprinzător să vedem cum unii marchează profitul„, a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg.
Atât aurul cât și obligațiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai puțin riscante opțiuni în perioade de incertitudine geopolitică și financiară, au înregistrat creșteri de prețuri. În schimb, acțiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scăderilor semnificative înregistrate în rândul titlurilor companiilor aeriene și hoteliere după atentatele de la Bruxelles.
În plus, Libia a anunțat că nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC și alți mari producători de petrol din afara cartelului intenționează să ajungă la acord destinat menținerii producției la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdată dacă va participa la reuniunea din luna aprilie însă oficialii de la Teheran au subliniat că vor să majoreze exporturile de țiței după eliminarea sancțiunilor internaționale.
Două explozii puternice s-au produs, marţi dimineaţa, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. La scurt timp, o altă explozie a avut loc într-o staţie de metrou din apropierea unei clădiri a Uniunii Europene. Numărul morţilor este, potrivit unui bilanţ oficial, de 32, iar cel al răniţilor ajuns la 200.