Şase întrebări despre COLESTEROL

Compus de care corpul are nevoie în anumite limite, colesterolul devine o problemă în momentul în care nivelul în sânge al acestei grăsimi este prea mare.
Iulian Tudor
24 mart. 2016, 10:28
Şase întrebări despre COLESTEROL

1) Ce este?

Colesterolul este o substanță grasă necesară pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, este implicat în formarea membranelor celulare, în producerea unor hormoni, în asigurarea energiei necesare corpului și în fabricarea unor substanțe precum vitamina D. De asemenea, colesterolul este un constituent al bilei, având rol important în digestia și absorbția grăsimilor din tubul digestiv.

2) De unde provine?

Ficatul produce cea mai mare parte (70%) a colesterolului de care organismul are nevoie, din grăsimile consumate, restul (30%) provinind direct din hrană.

3) Ce sunt colesterolul „bun” și cel „rău”?

Pentru că este insolubil în apă, colesterolul este transportat în corp de lipoproteine, adică un complex format din lipide și proteine hidrosolubile.
Colesterolul LDL (low density lipoprotein – lipoproteina cu densitate joasă). Numit și „rău”, are misiunea de a transporta cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicațiile cardiovasculare aferente.
Colesterolul HDL (high density lipoprotein – lipoproteina cu densitate înaltă). Mai este numit și „bun”, pentru că aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol „periază” arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom, lucru pentru care își merită pe deplin numele de „bun”.

4) Cât de des este bine să ne măsurăm colesterolul?

Nivelul colesterolului se depistează cu ajutorul unui test obișnuit de sânge. Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă și colesterolul. Cu 12 ore înainte de efectuarea testării, nu se iau medicamente, nu se mănâncă și nu se consumă alte lichide în afară de apă.
Dozarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul persoanelor supraponderale, sedentare și la cele care consumă multe grăsimi de origine animală. De asemenea, este indicată la cei cu hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare.

5) De ce crește colesterolul „rău”?

Persoanele care au în familie cazuri de hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) au un risc mai mare de a moșteni genetic această problemă de sănătate. Alte cauze sunt: alimentația bogată în grăsimi animale, stresul, lipsa activității fizice, obezitatea și fumatul.

Vârsta – peste 45 de ani la bărbați și peste 55 în cazul femeilor – este considerată un factor de risc pentru creșterea colesterolului „rău”.

La femei, scăderea hormonului estrogen este însoțită de modificări metabolice care duc la creșterea nivelului colesterolului LDL și la scăderea celui HDL. Hipercolesterolemia se asociază și cu unele boli precum diabetul, hipotiroidismul, nefroza și cu administrarea unor medicamente (cum sunt diureticele).

6) Care sunt valorile normale și cele anormale?

Valoare OPTIMĂ, risc scăzut Valoare LA LIMITĂ, risc moderat Risc cardiovascular crescut
Colesterolul TOTALColesterolul LDL („rău”)Colesterolul HLD („bun”) ˃60 mg/dl 40-59 mg/dl

Află care sunt alimentele care scad colesterolul AICI

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători